Rotfrukter - Morötter
Rotfrukter

MORÖTTER

Finns i många fina färger; förutom orange kan du hitta gula, lila och ljusgula, nästan vita.

Finhackad morot är en av de tre pelarna i fransk mirepoix och italiensk soffritto (+ lök och selleri), i  tyskarnas suppengrün (+ hackad purjolök och hackad selleri), och i böhmens wloszczyzna (+ hackad purjolök, hackad selleri och hackad persiljerot). Läs mer om heliga grönsaksblandningar.

Tänk på

De flesta morötter du köper är ordentligt skrubbade och tvättade. Skala inte, skölj bara av dem innan du tillagar dem. På så sätt bevarar du mer av smaken.

Hur tillagar man morötter?

Ugnsbakade morötter – gärna i olika färger eller med andra rotfrukter– med lite salt och en god olivolja blir ett snyggt och gott tillbehör.

Tips: Sota skalet med en brännare innan du bakar rotfrukten i ugnen. Det ser lite spännande ut och smakar gott karamelliserat.

Små morötter är perfekta att blanchera hela och servera som de är. Större, grövre morötter delas med fördel på längden eller skärs i sneda slantar.

Gör morotscrème: Koka bitar av morot helt mjuka och mixa med olivolja, äppelcidervinäger, salt och kanske en klick harissa.

Använd morötterna som sallad: Skala moroten och fortsätt skala tills inget är kvar. Remsorna blir goda i salladen, särskilt med rostade frön.

Gör morotstsatsiki: Prova att byta ut gurkan i tsatsikin mot riven morot. Fundera sedan på i vilka andra sammanhang du kan byta ut något mot morot.

Sätt färg på koket: Blanda ner tärnad morot i linssoppan, bondsoppan, den släta rotfruktssoppan och grytan.

Locka fram nya konsistenser hos moroten genom att torka den i tunna skivor eller göra egna morotschips.

Lägg in morötter: Låt skivor av morötter koka upp i en 1-2-3-lag. Häll lagen och morötterna i en väl rengjord burk (krydda gärna med rostad stjärnanis och sechuanpeppar, till exempel) och förvara den i svalen. Ta fram när du behöver något sött, surt och krispigt.

Små, spröda primörmorötter blir allra finast inlagda. Läs mer om att pickla grönsaker.

Syra! Riv morötter och tillsätt salt och kryddor. Stampa morötterna så att saltet går in. Packa i en glasburk – här är viktigt att inga luftbubblor blir kvar – och förvara i rumstemperatur i  två veckor. Sedan förvarar du dina syrade rotfrukter i kylskåpet, där de är som allra godast efter en månad men håller i upp till ett år.

Lyft trötta vintermorötter: Apelsin lyfter fram sötman och ger lite syra till morötterna. Prova till exempel att koka morötter snabbt, hälla av vattnet, pressa över apelsin och låta dem stå en stund innan du fyller på med olivolja och flingsalt.

Klassikern

Späda morotsstavar med några droppar citron och flingsalt till välkomstglaset med rött vin. Prova.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Rotfruktsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp