Rotfrukter - Palsternacka
Rotfrukter

PALSTERNACKA

Utseendemässigt påminner den om en vit, lite gulaktig morot och smakmässigt trivs de båda rötterna också bra tillsammans. Palsternacka blir dock lite mosigare i konsistensen.

Tänk på

Till skillnad från många rotfrukter vinner palsternackan ingenting på att serveras rå.

Palsternacka är en ganska söt rotfrukt, särskilt när den ugnsbakas. Lite citron eller fetaost sätter fart på smaken.

Hur tillagar man palsternacka?

Den mjuka konsistensen kan man utnyttja i allt från rotfruktssoppor till mos och gratäng.

Palsternackan blir ett smakrikt inslag i exempelvis kött- eller fiskgrytor, en perfekt fond ("grund/bakgrund") som lyfter fram umami och andra smaker.

Friterade, tunna skivor av palsternacka blir goda chips. Allra snyggast och godast blir det om du blandar dem med rödbets- och morotschips.

Ugnsstekt palsternacka får en fin yta, se bara till att den är genomstekt. Palsternacka al dente blir bara trögt, inte gott.

Tips: Sota skalet med en brännare innan du bakar rotfrukten i ugnen. Det blir både snyggt och smakar eldat.

Gör palsternackscrème: Koka bitar av palsternacka helt mjuka och mixa med olivolja, äppelcidervinäger, salt och kanske en klick harissa.

Gör rotfruktssoppa: Blanda ner tärnad palsternacka i linssoppan, bondsoppan, den släta rotfruktssoppan och grytan. Eller koka enbart palsternacka med lök och god buljong tills den är helt mjuk och kan mixas till en slät palsternackssoppa.

Stek skivad palsternacka i olivolja så att den får färg. Häll färskpressad apelsinjuice över och låt palsternackan bräsera färdigt i den. Salta och njut.

Klassikern

Som bakgrundsingrediens i en mustig gryta.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Rotfruktsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp