Rotfrukter - Rädisor
Rotfrukter

RÄDISOR

Den här lilla runda eller avlånga knölen är användbar till mycket mer än att vara dekoration i sallader eller på ostbrickan. Rättikan är en lång släkting som kallas vit rädisa på engelska (hela gruppen med de här rötterna kallas helt enkelt för ”radish”).

Röd rädisa är vanligast numera, men det finns också gula, rosa, lila, purpur och vita.

Tänk på

Rättika och rädisa innehåller senapsoljor vilket gör att de kan ha en ”het” eller pikant smak. Hur pass stark smaken är beror på sort, storlek och färskhet.

Den pikanta smaken känns igen från senap och pepparrot och balanseras fint med fett, salt och umami – det är där ostbrickan kommer in.

Hur tillagar man rädisor?

Enklaste sättet att njuta av rädisor är att helt enkelt att doppa de små knölarna i smör och flingsalt. Bra tilltugg till drink.

Tips: Snabbkoka och smörslunga, och så lite flingsalt på det.

Allt som fungerar för rättika fungerar även för rädisa: Gör kimchi eller marinera i asiatiska kryddor som soja, sesamolja, vitlök, chili, ingefära, risvinäger och mirin-vin.

Dela rädisor i klyftor och blanda ner i potatissalladen för sting och krispighet.

Byt ut kålen i cole slaw för en lite ettrigare, friskare variant.

Rädisan gör ett bra jobb som saftig och krispig ingrediens med ett litet sting i allt från sallader och wraps till tunnbrödsrullar och hamburgare.

Rädisor, framför allt de sprödaste exemplaren som kommer tidigt på säsongen, går bra att lägga in. Läs mer om att pickla grönsaker.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Rotfruktsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp