Rotfrukter - Rättika
Rotfrukter

RÄTTIKA

En stor rot som kan bli en halv meter lång. Den kan vara  både grön, röd och svart, men är i Sverige oftast vackert vit. Till formen påminner den om en storvuxen morot.

Rättikan är en lång släkting till rädisan och kallas vit rädisa på engelska (hela gruppen med de här rötterna kallas helt enkelt för ”radish”). Smaken är dock mildare.

Tänk på

Rättika och rädisa innehåller senapsoljor vilket gör att de kan ha en ”het” eller pikant smak. Hur pass stark smaken är beror på sort, storlek och färskhet.

Med en grönsakssvarv kan man göra långa, snygga girlanger av rättikan att använda som dekoration – innan man äter upp dem.

Hur lagar man rättika?

På grund av sin fräschör, rena vita färg och aptitliga krispighet är rättikan, eller varianten daikon, populär i det japanska köket. Rättikan är också vanlig i Tyskland och gör sig utmärkt som tillbehör till en god korv.

Allt som fungerar för rättika fungerar även för rädisa: Gör kimchi eller marinera i asiatiska kryddor som soja, sesamolja, vitlök, chili, ingefära, risvinäger och mirin-vin.

Skiva rättikan tunt, salta och låt den dra ur en stund. Torka med hushållspapper och servera med en vinägrett på riktigt god olivolja.

Eller ta det hela vägen ut och lägg in krispiga bitar med rättik. Läs mer om att pickla grönsaker.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Rotfruktsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp