Rotfrukter - Rödbetor
Rotfrukter

RÖDBETOR

Rödbetan kommer ur mangold, vilket man förstår när man smakar på rödbetsblast. Den röda – eller lila – betan är vanligast, men det finns också gulbetor och polkabetor med röda och vita ränder. Allra snyggast blir det om man blandar dem.

Små rödbetor är trevliga att äta som de är, kokta och med lite smör och salt.

Tunt skivad rå beta snyggar till det mesta på bordet. Man kan också skära betorna i tändsticksstora stavar och blanda ner i salladen.

Tänk på

En röd beta har en kraftig färg som gärna fastnar på fingrarna. Om du tar en droppe olja och smörjer in händerna innan du börjar jobba blir den lättare att få bort.

När du blandar olika sorters betor, håll rödbetorna för sig själva eftersom de färgar av sig på de andra och förstör helhetsintrycket.

Hur tillagar man rödbetor?

Betor av alla färger är ganska hårda och behöver tid på sig att bli färdiga. Om du kokar dem, tänk på att avbryta kokningen i tid så att de inte blir mjuka och urlakade utan behåller lite tuggmotstånd.

Koka rödbetor: Rengör betorna och koka dem med skalet på i 20-45 minuter beroende på storlek. Häll av vattnet, låt dem svalna lite och dra av skalet. Eller skär bort det med en vass kniv.

Ugnsbaka betor: Skala betorna och dela dem i klyftor. Lägg dem på en ugnsplåt med lite olja, timjan och flingsalt. Baka dem i ugnen på cirka 190 grader tills de är mjuka när du gör ett stickprov. Toppa gärna med chèvre eller en annan god ost på slutet, tills den får färg.

Saltbakade rödbetor: Skrubba skalen på betorna noga. Täck bottnen i en ugnsfast form med grovsalt och lägg betorna ovanpå. Baka dem i ugnen på 150-175 grader tills de är mjuka. Den här metoden koncentrerar smakerna på ett fint sätt.

Det går att få till en fin stekyta på rödbetor. Koka dem lätt först, innan du steker dem i en rejäl klick smör.

Rödbetor som man lägger in själv brukar bli mycket godare än sådana man köper. Koka dem till önskat tuggmotstånd först, innan du lägger dem i en 1-2-3-lag i en ordentligt rengjord glasburk. Ställ in burken i svalen i väntan på nästa pyttipanna eller köttbullsmiddag.

Låt tärnade rödbetor koka med i allt från quinoa och bulgur till pasta så får du ett färgstarkt och gott tillbehör.

Risotto med rödbetor fungerar också. Skala och riv en stor (röd)beta grovt och skicka ner den i riset när det återstår 5 till 10 minuter av kokning/rörning. Risotton blir förstås vackert röd.

Alla sorters smakrik ost passar bra till rödbetor; fetaost, getost, pecorino, parmesan och manchego, till exempel. Timjan gör sig bra både till betorna och osten.

En riktig klassiker är borstj, rysk rödbetssoppa med en stor klick smetana.

Klassikern

Borstj med en klick smetana.

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Rotfruktsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp