Rotfrukter - Rotselleri
Rotfrukter

ROTSELLERI

För några år sedan gick rotselleri från att ha varit en tråkig knöl som förväxlades med kålrot till att bli trendmat på krogen. Numera betraktas bakad rotselleri ofta som ett självklart vegetariskt alternativ till kött och fisk. Smaken är djup och frisk på samma gång.

Tänk på

Riven, fräst rotselleri hjälper både smaken och saftigheten i biffar och köttbullar.

Hur tillagar man rotselleri?

Tänk på rotselleri som en smakförstärkare. Små kuber rotselleri ger karaktär i köttfärssås, tomatsås och soppor. Smaken riskerar dock att ta över, så använd inte hela rotsellerin om du inte ska göra en ren rotsellerisoppa.

Gör rotselleri- och potatispuré: Koka mindre bitar av rotselleri med potatis och mixa till puré. Snåla inte på smöret.

Hittar du en hel, ekologisk rotselleri, baka den i ugnen som den är. Det tar lite tid men det är värt varenda minut. Gör så här:

  • Skrubba rotsellerin med en rotborste.
  • Rosta den in ugnen på 250 grader tills den är mahognybrun, cirka 30 minuter.
  • Baka rotsellerin på 150 grader i 1-2 timmar beroende på storlek och ugn, tills den känns mjuk när du sticker den.

Tips: Sota skalet med en brännare innan du bakar rotfrukten i ugnen. Det blir både snyggt och smakar eldat.

Baka i ugnen: Skär rotselleri i bitar och ugnsbaka med andra rotfrukter i cirka 190 grader tills de är mjuka. Lite olja och flingsalt räcker som sällskap, men timjan eller kyndel är också gott.

Gör rotfruktssoppa: Blanda ner tärnad rotselleri i linssoppan, bondsoppan, den släta rotfruktssoppan och grytan. Eller koka enbart rotselleri med lök och god buljong tills den är helt mjuk och kan mixas till en slät soppa. Hemgjorda krutonger med vitlök är gott till.

Rosta skalet: Skrubba rotsellerin ordentligt och skär loss skalet. Låt det gå i ugnen med lite olja och flingsalt. Ät som snacks, kanske med en klick smetana och lite löjrom? Eller servera det som tillbehör.

Klassikern

Ugnsbakad rotselleri är på god väg att bli en nyklassiker.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Rotfruktsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp