SÅ LAGAR DU SALLAD

  • Tänk nytt – våga tillaga
  • Matigare med frön, bröd, pasta
  • Blanda temperaturer och texturer
  • Snabb värme – bevarad krispighet
  • Spara ändbitar till woken

Ja, man kan tillaga sallad. Som med de flesta grönsaker gäller tipset att tänka nytt, om och annorlunda när du handskas med sallad som ingrediens. Grillning och stekning lyfter till exempel fram helt nya sidor hos de saftiga, gröna bladen. Frukt, frön och nötter brukar också ta smaken till nya nivåer.

Så lagar du sallad:

Tänk matlagning. Grilla, woka, stek och blanda med frön och krutonger. Blanda texturer och temperaturer.

Piffa med frön

En sallad blir både matigare och knaprigare med en nypa solroskärnor, sesamfrön, pinjenötter eller andra fina frön. Om du först rostar fröna i en torr stekpanna lyfter du fram smakerna ytterligare. Varma frön i en sval sallad är inte heller fel. Med flingsalt.

Krutonger – ta hand om brödet

Att göra sina krutonger själv ger alla rätt. Genom att smörsteka tärningar av gårdagens bröd får du ett godare komplement till din sallad – som på kuppen blir både billigare och miljösmartare. Variera med olika brödsorter, oljor, smör och kryddor som vitlök, chili och örter.

Sallad är mer

Ska du ”bara göra en grönsallad”, ge den lite extra kärlek så lyfter du hela middagen. Tunt skivade bönor, rädisor eller kålrabbi och rostade nötter eller frön gör salladen både matigare och mer spännande. Råa, hyvlade rotfrukter som morötter eller rödbetor är både vackra och ger fint tuggmotstånd. En varm liten grönsaksrätt som tillbehör är också gott. Baka lite zucchini eller champinjoner med vitlök och citron att ha vid sidan av.

Gör mer med sallad

Professionella kockar vi har talat med tycker att respekten för sallad är för stor. Den hamnar i skålar med olja och vinäger och … inget mer. Våga mer! Stek den, woka den, stoppa den i soppor och grytor. Sallad kan vara så mycket.

Sallad i soppa och gryta

Krispiga salladssorter som isbergssallad och kina/salladskål kan fungera som ersättare för till exempel pak choi i tillagade asiatiska rätter. I en het soppa eller gryta ska den krispiga salladen i allra sist, så att den hinner bli varm utan att den goda krispigheten försvinner.

Tänk på sallad som en grönsak.
– Per Renhed, F12 med flera

Grilla sallad

Precis som kål får sallad mycket mer karaktär och fin eldad smak av några minuter på grillen. Hjärtsallad/gemsallad håller ihop bra om du delar huvudet på längden. Grilla först, ringla sedan dressing eller bara en god olivolja över.

Här kan du läsa mer om att grilla sallad: Grilla grönsaker som ett proffs.

Fräs sallad

Späda blad av spenat och mangold gör sig bra i salladen och bli en bra kontrast till vanligare salladssorter. Lite grövre blad fräser man med vitlök och blandar ner i en pasta eller serverar som tillbehör.

Släng inte i onödan

Har salladshuvudet fula delar, ta bort dem och använd resten. Ofta är det de yttre delarna som vissnar och de lite tjockare nerverna som klarar sig. Använd dem i en wok eller skär ner i små bitar i en sallad.

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp