Sallad och gröna blad - Hjärtsallad
Sallad och gröna blad

HJÄRTSALLAD

Den populära hjärtsalladen går även under namnet gemsallad eller babysallad och säljs ofta i par för att räcka till fyra portioner. Huvudet består av små krusiga, hårt knutna blad som tål mer än de flesta salladssorter.

Smaken är diskret, det är snarare krispigheten som är intressant. Bladen är perfekta att använda som ätbart serveringsfat om du inte vill grilla eller steka salladen.

Tänk på

Strimla med kniv eller bryt loss bladen med fingrarna. För munkänslans skull är det bra om du får med smakrika gröna delar och det krispiga i mitten. Det ska vara balans.

Se till att hålla salladen fuktig med en blöt släng, till exempel. Om den börjar sloka, lägg den i iskallt vatten en timme eller två.

Räkna med ett halvt huvud per portion om du tillagar salladen.

Hur använder man hjärtsallad?

Dela upp bladen och lägg dem hela eller grovt skivade i en grönsallad om du vill ha raw food. Annars är det väldigt gott att lägga hjärtsallad på grillen eller i stekpannan.

Så grillar du hjärtsallad: Ta bort de yttersta bladen. Dela huvudet på längden och gnid in salladen med olivolja och vitlök, till exempel. Grilla ett par minuter på varje sida. Gör gärna en kräm på getost eller gruyère att servera till. Läs mer om att grilla hjärtsallad här:

Grilla grönsaker

Så steker du hjärtsallad: Spara de yttre bladen till en sallad. Dela huvudet i klyftor och stek dem snabbt på hög värme. Ringla över en god dressing och njut.

Klassikern

Hastigt – men hårt – grillad hjärtsallad med getost.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Salladsguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp