MangoldSnyggast bland gröna blad är mangold, med sin stjälk i gult, orange, rosa, lila – eller grönt. Bladen påminner om spenat och kan oftast tillagas på samma sätt, men mangold är faktiskt släkt med rödbetan.
Späda skott gör sig utmärkt råa i sallader. Annars njuter man den gärna kokt eller fräst. Bra att veta om mangoldÄt mangold direkt, den är mycket värme- och uttorkningskänslig.
Förvara bladen i plast i kylskåpets kallaste del. Slokar mangolden kan ett iskallt vattenbad pigga upp. |
|
Hur tillagar man mangold?Små fina blad tillagar man inte alls, man låter dem helt enkelt pryda salladen med sina fina färger. Större blad delar man upp i färgrik stjälk och grönt blad och låter den skivade stjälken få lite längre tillagningstid än bladet.
Så hanterar man den krispiga stjälken:
Så hanterar man bladet: Fräs det med vitlök och ät det som tillbehör eller vänd ner det goda i nykokt pasta och riv en driva parmesan eller pecorino över. En skvätt grädde gör sig också bra här. Stek mangold med chili och vitlök och vänd ner i couscous. Låt bitar av bladet koka med på slutet i en grönsaks- eller linssoppa med rotfrukter och lök. Gör en frittata: Fräs lök och mangold tills vätskan kokat in, lägg skivad kokt potatis i pannan och häll över en ägg-, mjölk- och parmesanblandning och låt den sätta sig lite innan du stoppar in hela pannan i ugnen och låter den vara där på 160 grader i cirka 30 minuter. |