SÅ VÄLJER DU SALLAD

  • Tänk färg och form och ta det snyggaste exemplaret
  • Tänk närodlat
  • Yngre är ofta godare (för oss som inte idisslar)
  • Var inte rädd för lite jord
  • Köp huvuden

Sikta in dig på det snyggaste snyggaste exemplaret när du väljer sallad. Du vill ha klara färger och pigg krispighet. Välj bort salladshuvuden med slokande blad, mosiga och ljusbruna partier och/eller mycket smuts.

Tänk blommor

Handla sallad och annat grönt lika kritiskt som du skulle handla blommor till någon du vill imponera på. Sallad, liksom blommor, är växter som lever ovanför marken och ska ge ett livskraftigt och välmående intryck.

Tänk närodlat

Chanserna är goda att ett salladshuvud som har skördats närmare dig i avstånd också har skördats närmare dig i tid. Det kommer att märkas på tallriken.

Tänk ungdomligt

Gröna växter består av cellulosa och blir trådigare och hårdare ju äldre de blir. Detta gäller även sallad och gröna blad. Håll utkik efter små skott och yngre plantor. De har mildare smak och godare textur för oss djur som inte idisslar.

Tänk färg

Grönsaker och inte minst sallad hör till det vackraste du presenterar på en tallrik. Jobba med smakerna, men tänk även färg när du väljer sallad. Det här kan ibland gå emot rådet ovan, ”Tänk ungdomligt”, eftersom yngre plantor kan ha utvecklat lite mindre färg.

Röd och vit sallad

Röda salladssorter får djupare, rödare färg om de utsätts för kyliga nätter. Sallad som är vackert vit på de spröda bladen i mitten har knutits upp för att undvika klorofyll från att bildas.

Sand och jord

Att det syns spår av sand och jord vid salladens rot behöver inte vara negativt. Tvärtom, det kan betyda att salladen har odlats ”på riktigt” som förr och smakar mer än ”sterilt” framtagna produkter. Doppa ner hela salladshuvudet i en stor skål vatten så blir det lättare att rengöra det.

Köp huvuden

Köp salladshuvuden, inte sallad på påse. Sallad som sitter kvar på plantan håller längre. En annan fördel är att du kan skära bort sallad som vissnat, i påse är du oftast tvungen att kassera alltihop.

Sallad på påse

Att välja en färdig salladsblandning kan vara en bra lösning om du verkligen har ont om tid. Men hållbarheten och din kontroll över vad du köper är desto mindre.

Välj inte

Välj bort sallad som är slapp, fläckig, knäckt, slemmig, möglig, eller som har uppenbart gamla snittytor och/eller har nya utväxter på gång.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp