Big five vego – de 5 stora vegetariska rätterna

Det sägs att en genomsnittlig svensk familj får vardagsmiddagarna att gå runt – vecka efter vecka – på 8 rätter. Nu när det tycks som att köttätandet minskar på allvar så har vi på Professional Secrets tagit på oss den viktiga uppgiften att utse:

"The big five"

Det vill säga ” de fem stora”, de framtida vegetariska klassikerna som kommer att ersätta gamla trotjänare som spaghetti med köttfärssås, fiskpinnar med mos, köttbullar med makaroner, korv stroganoff, och så vidare. (Och så får vi se om vi så småningom får ihop "the big eight" till svenskarnas vegetariska vardagar.)

Listan är gjord med örat mot marken, men är i övrigt förstås helt ovetenskaplig. Säg din mening på Forum på professionalsecrets.com om du tycker vi är helt fel ute. (Beröm går också bra, på vår webbsida är vi trevliga mot varandra.) Här är de, utan inbördes rangordning:

Pasta och tomatsås

En rätt skapad i himlen. Om möjligt ännu mer fulländad än den största vardagsklassikern av dem alla, spaghetti med köttfärssås. Och som lyfter med parmesan, svartpeppar, oliver, kapris, en fin olivolja...

En riktig tomatsås behöver tid för att bli bra (och om du är riktigt ambitiös så gör du den från grunden med solmogna plommontomater). Men om du gör en rejäl sats så har du basen till massor med goda, nyttiga, prisvärda vardagsrätter (se bl a vegetarisk lasagne nedan).

Ett gott, enkelt och billigt recept på tomatsås hittar du här.

Pasta gör vego enkelt

Det finns förstås fler goda, vegetariska pastarätter: Med bara smör och vitlök, med vitlök och chili, med svamp och parmesan, med spenat och pinjenötter, med blå-ost, med broccoli, svartpeppar och vitlök, med höstens färska tryffel, för att bara nämna några.

Vegetarisk chili

Å ena sidan: Det tar tid och planering att få till den här rätten. Å andra sidan: Om du lagar en stor sats så har du enkel vardagsvego i kylen så det räcker i flera veckor.

Det fina med vegetarisk chili är att smakerna är så stora. Brassa på med äkta, torkade och rökta chilifrukter, med spiskummin, med oregano, med selleri (som bland annat bjuder på umami), med mera, så är det ingen som saknar köttet.

Medel mot mos

Det finns alltid en risk att vegetariska grytor förvandlas till en enformig – om än välsmakande – mos utan tuggmotstånd. Välj därför minst två sorters bönor av olika storlek och konsistens i chilin, för variationens skull. Och servera med knapriga nachos och krispiga, fräscha grönsaker. Och len och svalkande guacamole…

Språkpolisen har ordet:

Chili con carne betyder bokstavligen ”chili med kött”. Alltså kan det inte finnas något som heter ”chili con carne utan kött”. (Korv med bröd utan bröd…). Chili utan kött heter ­– och det fungerar utmärkt och blir en vegetarisk rätt med egen pondus och integritet – ”chili sin carne”. Rätt ska vara rätt.

Grundrecept på vegetarisk chili, dvs ”chili sin carne”

Grönsakssoppa

Lite fusk, vi vet, eftersom ”soppa” ju kan göras på i stort sett alla grönsaker. Men det går inte att komma undan: Soppa – varför inte på en torsdag – med gott bröd och lite god ost gör även soppskeptiker nöjda.

Det enda du egentligen behöver är grönsaker (de behöver inte ens vara i toppform), en god fond och en mixerstav. Men för att verkligen få höjd på en enkel soppa så krävs även dessa kunskaper:

12 saker du måste veta om grönsakssoppa

Vegetarisk lasagne

Det går inte att komma ifrån: Italienarnas pasta är förmodligen världens bästa grund för vegetariska rätter. Ett busenkelt grundrecept på vegetarisk lasagne:

Du behöver:

  • Pastaplattor
  • En sats tomatsås (se ovan)
  • En sats ricotta & spenat

Gör ricotta & spenat

  • 1 paket djupfryst bladspenat (ca 500g)
  • 1 burk ricottaost (250g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olivolja
  • (Ört)salt och nymalen svartpeppar
  • (Riven muskotnöt)

Gör så här:

  • Tina bladspenaten och pressa ut så mycket av vattnet som du kan utan att mosa den
  • Hacka vitlöken och stek den – varsamt – mjuk i olivolja i en stekpanna
  • Tillför spenaten och stek/koka bort ännu mer av vattnet
  • Ta pannan från värmen och blanda ner ricottaosten
  • Smaka upp med salt och peppar och eventuellt muskotnöt

Gör lasagne ”som vanligt”

I en lagom stor och djup ugnsform med raka kanter: Börja med ett tunt lager tomatsås, plattor, ricotta & spenat, och så om igen. Minst 3 ”varv”. Sista lagret ska inte vara torra plattor. Toppa gärna med riven, smakrik ost innan lasagnen åker in i ugnen.

Wokade grönsaker

I det asiatiska köket jobbar man med umami – den goda, mulliga smaken som säger till hjärnan att ”här finns proteiner” – på ett mycket medvetet sätt. En huvudpoäng med soja, fish sauce, oyster sauce med flera är att de tillför så mycket mumsig umami att inte ens en inbiten köttätare saknar animaliskt protein i vegetariska rätter.

Även den lilla hettan från chilin är där för att göra de vegetariska rätterna ännu lite mer tillfredsställande och mättande (den som inte redan är inbiten vegetarian förstår vad som menas).

Lite fishy recept

Nedan har vi antagit att du som läser kan tänka dig att äta wokade grönsaker med ett stänk smaksättare gjord på småfisk/ostron. För mer renläriga vegetarianer rekommenderas soja, risvin, vitlök, chili och vitpeppar. Samt att någon form av svamp ingår i rätten och "lirar" med sojan.

Om det inte går fort så är det inte ”wok”

Poängen är att maten wokas ”på momangen” innan rätten hamnar framför matgästen. Grönsakerna ska inte hinna tappa varken värmen eller spänsten. Rätt arbetsprocess ser ut så här:

  • Koka ris
  • Skär grönsakerna i lika stora munsbitar
  • Gör en mise en place
  • Blanda såsen
  • Hetta upp woken
  • Woka
  • Servera

Bra grönsaker till wok

Broccoli, blomkål, zucchini, sugar snaps, haricots verts, brytbönor, salladslök, rödlök, pak choi, salladskål, paprika, med flera. Och hackad chili och vitlök som krydda.

Recept på bra grundsås till wok

När man wokar kött så ska köttet gärna marinera en stund i såsen, men med enbart grönsaker så får såsen stå för sig själv. Eftersom vitlök och chili behöver lite tid att tillagas i woken så ingår de inte här, utan ska ner i woken tidigare än såsen.

Sås till grönsaker till 2-3 personer:

  • 2 msk fish sauce*
  • 1 msk oyster sauce*
  • 1 msk kyckling-/grönskaksfond (Beroende på hur renlärig du är. Kycklingfond blir godare.)
  • 1 stänk sesamolja
  • Nymalen vitpeppar

* De här proportionerna kan växlas. Mer fish sauce ger en saltare touch. Mer oyster sauce ger en sötare smak. Garnera med, till exempel, färsk koriander, sesamfrön och/eller cashewnötter.

Big 6,7,8…

Vad hände med portabelloburgare? Och med grönsaksbiffar och haloumi stroganoff? Eller fjolårets snackis, ugnsbakad rotselleri? Välkommen att säga din mening om vårt urval på ”Big 5 vego” (som, om vi ska fylla alla vardsgmiddagar, behöver bli "Big 8 vego" på Forum på professionalsecrets.com

 

 

 

 

Tomatpasta PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp