FÖRVARA GRÖNSAKER

  • Mörkt och svalt. Och lagom fuktigt.
  • Tänk "tillbaka till jorden".
  • Mycket kan räddas med isvatten.
  • Planera mer, handla oftare.
  • Lita på dina sinnen.

En färsk grönsak är en levande råvara som nyligen har fått sina rötter till jorden avklippta. Den ska helt enkelt ätas så snart som möjligt. I regel är kvaliteten som bäst om tiden från jord till bord är kort, men livslängden på så gott som alla grönsaker går att förlänga med rätt förvaringsmetod:

Mörkt och svalt

Tanken är att du ska få grönsaken att ”gå i dvala”. Det gör du genom att dra ner på ljus och värme till ett minimum, lite som ett kliv tillbaka till livet under jorden.

Lagom fukt

Om det är torrt kommer grönsakerna att slokna. Om det är för blött kommer de att ruttna.

Papperspåsar är sjukt bra. Allt håller bättre.
– Per Renhed, F12 m fl, avslöjar ännu en proffsig hemlighet

Rötter och knölar åter till jorden

Rotfrukter ska ner i jorden igen. I jord i jordkällare är det bästa. Lägg potatis i en hink och lägg på jord så kan höstens skörd hålla ända fram till våren – även om vissa kan skrumpna och mögla. Nästa steg i förvaringen är att tillaga dem.

Mycket går att rädda

Kom ihåg att även om dina grönsaker visar tecken på förlorad spänst så går mycket att rädda. Några timmar i isvatten tillför ny fräschör och krispighet till det mesta.

Kylen torkar ut

Kylen är en mörk och sval plats, det är bra. Problemet är att den är lite för kall och – framför allt – för torr. Grönsaker tål bara en kortare förvaringstid i kylen på grund av att de torkar ut.

Problemet med frysen

Det finns undantag, men de flesta grönsaker förlorar smak och karaktär av att frysas. Problemet är att varenda liten cell i grönsakerna innehåller stora mängder vatten och att detta expanderar i kylan och spränger dem inifrån.

Planera mera (släng mindre)

Att storhandla grönsaker för en vecka leder ofta inte till något annat än ökat svinn. Gör som proffsen: Planera. Visst kan du ha ett lager med potatis och lök i kylen, men övriga grönsaker bör du handla med en framförhållning på sisådär tre dagar.

Odla själv

Det kanske bästa sättet att både välja och förvara dina grönsaker är att odla dem själv. På webben och i en uppsjö böcker hittar du massor med tips hur du bär dig åt. Du behöver inte en egen bondgård med traktor, en balkong i söderläge kan räcka långt.

Kortare förvaring

Om det handlar om en kortare tid så räcker det ofta om du förvarar grönsakerna under fuktat papper eller en fuktad släng. Titta in i ett proffskök strax före middagstips så kommer du se mängder av lådor fulla med råvaror som skyddas på det här viset.

Spara och förvara ändbitar

En veckas middagar kan resultera i mycket blast och många ändbitar. Släng inte bort dem. Spara dem i en låda och använd till pizza, pasta, grytor, gratänger och andra rätter där smaken är viktigare än utseendet. Det är bra för både miljön, för din hälsa och för din ekonomi.

Lita inte på tidsangivelser

En etikett på ett paket med grönsaker har – åtminstone tills vidare – ingen aning om hur det står till med innehållet. Se datumangivelser som bara en av flera vägvisare. Lita mer på din näsa, dina smaklökar och dina ögon.

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp