Hur bra är egentligen frysta grönsaker?
För bästa kvalitet, arom och näringsinnehåll finns inget som slår mogna, nyskördade grönsaker som är i säsong och som färdats kortast möjliga väg från jord till bord. Men:
Skonsam transport
Det kan ta lång tid för nyskördade grönsaker – från några dagar till veckor – att komma ut i vanliga matbutiker. Forskning visar att de på vägen kan förlora nästan hälften av sitt näringsinnehåll. I praktiken kan resan till butiken vara mer skonsam för frysta grönsaker än för färska grönsaker. Dessutom:
Skördas mogna
Många färska grönsaker skördas före mognad för att de ska hålla hela vägen ut i butiken. De har inte hunnit utveckla full smak och arom. Däremot har grönsaker som du köper djupfrysta sannolikt skördats mogna och när de är som allra bäst.
Omedelbar nedfrysning
I bästa fall har de även behandlats med omsorg (de flesta genomgår ett hastigt bad i kokande vatten) och frysts in så snabbt att näringsinnehållet (men inte alltid konsistensen) bevaras på ett utmärkt sätt. En liten guide:
Utmärkta i fryst form:
Spenat
Majs
Bondbönor
Ärtor
Pärllök
Svamp (förvälld)
Bra i fryst form:
Blomkål
Broccoli
Morötter
Haricots verts/gröna bönor
Mosad avocado
Basilika, persilja och gräslök (smak bevaras, men inte konsistens)
Mindre bra i fryst form:
Brytbönor
Sockerärtor
Sparris
Paprika
”Wokgrönsaker” eller andra blandningar
Sedan finns många grönsaker som du inte ens hittar i fryst form. Förmodligen för att de över huvud taget inte kan konserveras på det här sättet…
