Hur bra är egentligen frysta grönsaker?

För bästa kvalitet, arom och näringsinnehåll finns inget som slår mogna, nyskördade grönsaker som är i säsong och som färdats kortast möjliga väg från jord till bord. Men:

Skonsam transport

Det kan ta lång tid för nyskördade grönsaker – från några dagar till veckor – att komma ut i vanliga matbutiker. Forskning visar att de på vägen kan förlora nästan hälften av sitt näringsinnehåll. I praktiken kan resan till butiken vara mer skonsam för frysta grönsaker än för färska grönsaker. Dessutom:

Skördas mogna

Många färska grönsaker skördas före mognad för att de ska hålla hela vägen ut i butiken. De har inte hunnit utveckla full smak och arom. Däremot har grönsaker som du köper djupfrysta sannolikt skördats mogna och när de är som allra bäst.

Omedelbar nedfrysning

I bästa fall har de även behandlats med omsorg (de flesta genomgår ett hastigt bad i kokande vatten) och frysts in så snabbt att näringsinnehållet (men inte alltid konsistensen) bevaras på ett utmärkt sätt. En liten guide:

Utmärkta i fryst form:

Spenat
Majs
Bondbönor
Ärtor
Pärllök
Svamp (förvälld)

Bra i fryst form:

Blomkål
Broccoli
Morötter
Haricots verts/gröna bönor
Mosad avocado
Basilika, persilja och gräslök (smak bevaras, men inte konsistens)

Mindre bra i fryst form:

Brytbönor
Sockerärtor
Sparris
Paprika
”Wokgrönsaker” eller andra blandningar

Sedan finns många grönsaker som du inte ens hittar i fryst form. Förmodligen för att de över huvud taget inte kan konserveras på det här sättet…

Frysta gröna artor PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp