SERVERA GRÖNSAKER

  • Utnyttja de vackra färgerna.
  • Utnyttja de vackra formerna.
  • Från krispigt blad till krämig puré.
  • Tänk köttet som garnityr.
  • Överraska med salt.

Grönsakernas värld bjuder på alla möjliga aptitliga former och färger och texturer. Använd dem till full effekt – men var för den skull varsam med att stoppa dit sådant som inte hör hemma i rätten.

Tänk färg

Varje måltid börjar med att ögonen äter sig mätta och i fallet grönsaker finns alla färger på skalan och alla tänkbara former. Utnyttja det.

Tänk som en arkitekt

Form och konsistens betyder massor för vad som händer i munnen och för hur roligt smaklökarna har det. Det spelar även roll för hur din "kreation" ser ut på tallriken. Skivad morot, morotsstavar och råriven morot är tre olika upplevelser. Försök att ha en – arkitektonisk – idé hur det ska se ut innan du börjar karva i råvaran.

Tänk texturer

Grönsaker gör det lätt att lyfta dina rätter med knapriga, krispiga, oljiga, sträva, silkeslena, mjuka inslag. Ibland är det mycket enkelt: Det är gott med något mycket krispigt ovanpå något lent och mjukt. Det kan även bli väldigt snyggt.

Inlagda grönsaker

Pickles fungerar till nästan allt, både som ingrediens, krydda och garnityr. Läs allt om att pickla grönsaker.

Salta fläckvis

Joel Aronsson förordar att du ”zonsaltar” och inte ”jämnkryddar” råvaran. Han menar att det blir en mer intressant smakupplevelse om smaklökarna då och då råkar ut för små smakexplosioner när munnen arbetar sig igenom en munsbit. Det här är ytterligare ett knep som gör grönsakernas milda smakvärld lite större.

Tänk om

Gör köttet till accent och krydda. Det ger dig ännu mer frihet att jobba med de vackra grönsakerna.

Att det gröna får agera stjärnan gör dig uppmärksam på de smaker du uppskattar till det animaliska.
– Kökschef Abbe Lindo, Austin Foodworks

Servera grönsaker
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp