Bjud på gado gado

Gado gado är en matig indonesisk sallad som severas med en kraftig, smakrik jordnötssås. Ingredienserna varierar efter plats och efter årstid, men konstanten är den goda och mättande dressingen gjord på jordnötter.

”Salladen” görs ofta på ångkokta grönsaker, hårdkokta ägg, stekt tofu, tempeh (en något kraftigare sojaprodukt än tofu) och ångkokt, klibbigt ris.

Perfekt vegetarisk bjudrätt

Gado gado är en perfekt kombination av ganska söta, mycket kryddiga och samtidigt fräscha smaker. Ett annat namn för samma rätt med huvudsakligen färska grönsaker är ”lotek” (i Indonesien samsas 700 språk…).

Gado gado är även en perfekt vegetarisk bjudrätt (om du/gästen väljer bort ägget). Uppläggningen blir fantastiskt vacker och det är roligt för gästerna att själva sätta ihop sin ”sallad” med jordnötsdressing. Och alla blir mätta och belåtna, även skeptiska köttätare. Att några färska grönsaker och räkchips ingår är viktigt för att tillföra textur och krispighet.

Recept på gado gado

Om du inte råkar befinna dig i Indonesien så kan du prova dig fram med de grönsaker du gillar mest och som blir vackra på bordet och på tallriken. Grönsakerna som ingår beror som sagt på säsong och personliga preferenser, se förslagen nedan som en bra utgångspunkt:

Till jordnötsdressingen

 • Rostade jordnötter
 • Socker (helst palmsocker, annars brunt socker)
 • Chilifrukter
 • En vitlöksklyfta
 • Ketjap (söt indonesisk soja, bara en skvätt)
 • Terasi (torkad räkpasta)
 • Tamarindsaft
 • Limesaft
 • Salt
 • Ev. lite vatten

(Det går att göra en hygglig dressing till gado gado från jordnötssmör på burk. Det som kan ställa till det är att den här produkten redan innehåller så stora mängder socker och salt att du får svårt att styra smakerna åt det håll du vill ha dem. Försök att hitta ”plain” jordnötssmör som finns i vissa eko-butiker. Och gärna den ”crunchy” varianten.)

Kokta eller ångade grönsaker:

Färska grönsaker

Garnering

Så lagar du gado gado

 1. Mal ner de torra ingredienserna till jordnötsdressingen (använd mortel för mindre mängder, annars mixer) till en massa. Sedan tillsätts de saftiga ingredienserna och eventuellt vatten för att få till en trögflytande sås. Saft av tamarind och/eller lime är viktigt för att få in lite syrlighet.
 2. Koka och skala och skiva äggen. Stek tempeh och tofu så de får en fin yta. Koka ris och potatis. Fritera räkchipsen och låt dem rinna av.
 3. Dela grönsakerna i lämpliga, vackra bitar och ångkoka eller koka lätt så att de behåller sin spänstighet. Om du serverar spröd kål – eller spenat – kan det räcka att hälla kokande vatten över råvaran.
 4. Hacka vårlöken och stek den hastigt, utan att den tappar sin krispighet. Du kan bättra på sötman med lite socker om du vill.
 5. Skiva den färska gurkan och servera denna, sojagroddarna och alla de andra ingredienserna i vackra skålar. Festligast och aptitligast är om gästerna själva får sätta ihop sin skål med grönsaker och tillbehör och jordnötssås.

Vad betyder gado gado?

Om konversationen avtar när gästerna njuter din gado gado kan du ta upp det här: Det fina namnet betyder ungefär ”potpurri potpurri”. Flera av Indonesiens ursprungliga språk har en grammatik där man uttrycker ”flera” genom att helt enkelt säger ordet två gånger. Banan på indonesiska heter till exempel "pisang”. Flera bananer heter ”pisang pisang”.

Njut njut!

jordnöt PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp