VÄLJA GRÖNSAKER

  • Följ årstiderna.
  • Ta reda på mera och experimentera.
  • Skönhet är inte allt.
  • Granska med alla sinnen.
  • Gärna närodlat, ekologiskt, med mera.

Proffsens främsta tips när du ska välja grönsaker – och du kommer att få höra det flera gånger på de här sidorna – är:

Följ årstiderna

Säsongens grönsaker är inta bara det bästa valet för miljön, de är även färskast, godast och billigast. Tänk säsong! Följ årstiderna.

En självklarhet

Förut var det en självklarhet att man gjorde så här i alla hem. I proffsköket har man aldrig slutat, både för den goda råvaran och för ekonomins skull. I länder med starkare jordbrukstraditioner, med mildare vintrar och där odling pågår året om, så är det än idag en självklarhet att både butiker och konsumenter håller redan på vad säsongen erbjuder. I vårt tidvis djupfrysta klimat är det – tyvärr – inte lika självklart.

Utmana dig själv

Plocka på dig säsongens grönsaker som du inte brukar plocka på dig. Testa nya rätter och öva. På de här sidorna hittar du massor med tips för att komma igång.

Utmana dig själv, börja med grönsakerna och gör proteinet till tillbehöret.
– Per Renhed, F12, The Restaurant, m fl

Ta reda på sort

Det finns flera sorters tomat och flera sorters potatis. Glöm inte bort att det här även gäller allt annat i grönsaksdisken. Den kanske bara erbjuder en variant på avokado, aubergine eller morot, men det behöver för den skull inte vara samma råvara som du använde senast. Ta reda på sort (försök i alla fall) och anpassa ditt recept, din smaksättning och din teknik…

Gärna närodlat

Kolla ursprunget och handla närodlat i så stor utsträckning som möjligt. Då får du de bästa grönsakerna, de bästa priserna och minst negativ påverkan på miljön. Allt på en gång.

Ekologiskt smakar godare – framför allt om du vet om att det du äter är ekologiskt odlat.
– Joel Aronsson, Fäviken, Krakas, m fl

Växtplats och årstid påverkar

Olika platser och förhållanden gör olika saker med grönsaker. Lär dig några säkra kort (tänk ”svenska jordgubbar”) och satsa på råvaror och ursprung som du vet fungerar.

Skönhet är inte allt

Vi konsumenter handlar i så hög grad med ögonen att det faktiskt börjar bli ett problem. Grönsaksdiskarna beställer in mer och mer av de vackraste grönsakerna som går åt, i stället för de mest välsmakande – men kanske lite fulare – som vi ratar. Med kunskapen som finns på de här sidorna kan vi göra något åt det tillsammans. En krokig grönsak kan vara precis lika bra – eller bättre – än ett ytligt sett perfekt exemplar. En skönhetsfläck går att skära bort. Våga prova. Det kan bli både billigare och godare.

Klass 2

Så heter grönsaker som inte uppfyller skönhetskraven (till exempel den berömda krökta gurkan i EU-debatterna) men som på alla andra plan är godkända av EU. De flesta detaljister tar inte in den här klassen, men du för ett lägre pris för samma, fina råvara om de gör det.

Mognadsgrad

Här är vi tillbaka till årstiderna igen. En närodlad råvara i rätt årstid har fått mer tid på sig att utvecklas innan den skördas – och har fraktats en kortare sträcka och under kortare tid. Det gör skillnad.

Man måste agera på det man har. Man får jobba hårdare under vintern.
– Joel Aronsson om att välja säsongens grönsaker året om

Använd flera sinnen

Titta, sniffa, känn – och våga fråga. Kläm inte sönder dina medmänniskors avokados, men använd flera sinnen när du handlar grönsaker. Våga fråga vad det är du handlar och våga stoppa in näsan och sniffa. Ställ krav på din grönsakshandlare.

Ekologiskt och närodlat

De här begreppen betyder två olika saker. För en råvara som både smakar bättre och som lämnar ett mindre avtryck på miljön, välj gärna grönsaker som uppfyller båda.

Läs mer om märkningar av grönsaker här:

KRAV

Svenskt Sigill

IP-odlat

Biodynamisk odling

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp