SÅ FÖRVARAR DU TOMATER

  • Förvara tempererat
  • Låt mogna i papperspåse eller i ljuset
  • Prova äppletricket
  • Skilj från andra grönsaker
  • Tillaga för att förvara

Efter skörd är det bara en tidsfråga innan grönsaker har använt upp sitt begränsade förråd med vatten och näring. Det du siktar på vid förvaring är att sakta ner processen och begränsa förlusten av vätska. Tomater har ofta skördats tidigt och behöver bli mogna innan du sätter stopp för den här utvecklingen.

Vintertomater

Under den kalla årstiden har de flesta tomater plockats långt innan de är mogna och då de tål att transporteras. Efter transport utsätts de för etylengas för att skynda fram den röda färgen. I ditt kök kommer de här tomaterna att fortsätta utvecklas i sin skål, men de kommer även att utveckla en lite unken bismak. Kvisttomater – så länge de sitter kvar och kvisten är fräsch – utvecklas något bättre.

Kvisten neråt

Du kan minimera angrepp från mikrober och förlänga tomaternas livslängd en aning genom att lägga dem med det känsliga kvistfästet neråt.

Kylskåp = pausknapp

Förvara inte tomater i kylskåpet. Däremot kan du använda kyskåpet som en ”pausknapp” om du har tomater som håller på att mogna för fort för att de ska hinna gå åt. På kuppen, om det är den årstiden, sätter du stopp för eventuella bananflugor.

Tempererat i papperspåse

Ett sätt att snabba på mognaden är att förvara tomaterna på en tempererad plats och att stänga in dem i en papperspåse så att deras egen gas, etylen, får mer verkan.

Förvara i värme

Hellre framme i det varma köket än i facket i kylen. Omogna tomater kan du till och med lägga i fönstret så att de utsätts för direkt sol, ungefär som i ett växthus.

Mogna i solljus

Tomaterna i butiken – framför allt under kallare årstider – har skördats så tidigt att de inte har haft möjlighet att bli röda och mogna i solen. Att utsätta de redan plockade tomaterna för sol gör i alla fall saken lite bättre.

Ännu mognare med äpple

Lägg ett moget äpple i närheten av tomaterna om du vill skynda på mognadsprocessen ytterligare.

Skilj från andra grönsaker

Tomater – liksom äpplen (se ovan) – påverkar grönsaker i sin omgivning. Förvara dem separat.

Tillaga för att förvara

Tomatpasta, torkade tomater, inlagda tomater, med flera, är olika sätt att förvara tomater genom att (i mindre eller högre utsträckning) tillaga dem. Om du är nyfiken på de här formerna av tomat, prova gärna att göra dem för egen hand. Använd utmärkta råvaror så får du fram fantastiska, naturliga smaker att jobba med.

Frysta tomater

Skalade tomater går bra att frysa. I stället för vinterns burktomater till grytor, soppor och såser, passa på och bygg ett billigt och smakmaximerat lager med frysta tomater under sommaren.

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp