SÅ TILLAGAR DU TOMATER

  • Smaken sitter i kärnan
  • Naturlig pektin binder vätskor
  • Aromen är flyktig
  • Smaka upp med socker, salt, syra och alkohol

Tomater dyker upp i recept från alla världsdelar. De ger smak, kropp och vackra färger och sallader. Och tomat som fått koka långsamt och länge bildar oemotståndliga smaker i grytor, soppor och såser.

Smaken sitter i kärnan

På många grönsaker sitter mycket av smaken i skalet, men på en tomat sitter det mesta av umamin i den saftiga kärnan.

Pektin binder ihop

Fröhuset inne i tomaten innehåller även pektin som hjälper till att binda ihop vätskor så att de får ”kropp”. Ännu en anledning varför tomat förekommer i så många goda grytor.

Mixa lagom i gazpachon

Kall gazpacho är bland det mest uppfriskande man kan äta/dricka en varm sommardag, men var medveten att din mixer inte gör tomaterna särskilt gott. Syret som piskas runt i soppan gör att en del av tomatens flyktiga smaker går förlorade.

Smaka upp med lite socker

”Våga gå in med lite socker”, säger Joel Aronsson. Om tomaterna upplevs som smaklösa så är det oftast helt enkelt för att de inte har fått chansen att mogna och utveckla en hög och smakrik sockerhalt. Muscovadosocker och honung ger lite extra krydda.

Gott med syra

Citron, ättika och vinäger lyfter fram smakerna i tomat.

Gott med salt

Tomatens umami och salt förstärker varandra. Att koka ner tomater till en trög sås koncentrerar smakerna.

Alkohol lyfter tomat

Även alkohol har en positiv effekt på tomatens aromer. Det ska vara små mängder, prova med en matsked vodka i tomatdippen...

Stek lagom

Att steka tomat – till exempel en grovt tillskuren skiva bifftomat – framkallar goda, brända smaker. Men om stekningen går för långt blir doftern och smakerna oangenäma. Stek lagom. Och satsa på mindre rinniga och mer köttiga tomatsorter – till exempel plommontomat och bifftomat – i stekpannan.

Magin sitter i umamin

Det är tomatens kombination av sötma och umami (och salt som du tillför) som gör smaken så tilltalande. Att hjälpa umamin lite på traven – liksom sötman och sältan – är ett ofta använt trick i proffsköket. Smaken i en tomatsås blir ännu djupare med en knappt märkbar mängd ansjovis, sardeller eller fisksås. Och parmesan, bacon, lufttorkad skinka, grillat kött eller fisk, med flera, passar utmärkt till.

Skaltrick i grytan

Tips: När du kokar tomatsås kommer skalen att lossna i sjok och de kommer inte att lösas upp oavsett hur mycket du kokar. Gör så här: Rör runt med en vanlig ballongvisp i såsen. Skalen kommer att fastna så att du kan lyfta ut dem.

Basingrediens i sofrito

Hackad tomat är en av de tre pelarna i spansk sofrito. De andra två är hackad lök och hackad vitlök. Läs mer om heliga grönsaksblandningar.

 

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp