GRÖNA TOMATER

Gröna tomater som används i matlagning är helt enkelt omogna (röda) tomater. I det här tidiga stadiet i sin utveckling passar de till marmelader och inläggningar och till stekning.

Tänk på

Gröna tomater har hård konsistens och hög syra och är inte goda råa.

Du får lättast tag i dem under den svenska tomatsäsongen, det vill säga sommarhalvåret.

Hur lagar man gröna tomater?

Du ska tillaga dem på något sätt, försök inte äta dem råa.

Stekta gröna tomater. Skär i drygt centimetertjocka skivor, peppra och salta ordentligt, dubbelpanera och stek på medelhög värme tills de är vackert gyllenbruna.

Grön tomatmarmelad: Skär i bitar, koka under lock med citron, sockra och lägg på burk. Den mulliga tomat/umamismaken gör sig bra på ostbrickan.

Inlagda gröna tomater blir spänstiga och vackra och är gott till kötträtter. Godast – och finast på tallriken – blir hela, gröna småtomater.

Klassikern

Fried Green Tomatoes från 1991.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Tomatguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp