GRÖNA TOMATER
Gröna tomater som används i matlagning är helt enkelt omogna (röda) tomater. I det här tidiga stadiet i sin utveckling passar de till marmelader och inläggningar och till stekning.
Tänk på
Gröna tomater har hård konsistens och hög syra och är inte goda råa.
Du får lättast tag i dem under den svenska tomatsäsongen, det vill säga sommarhalvåret.
Hur lagar man gröna tomater?
Du ska tillaga dem på något sätt, försök inte äta dem råa.
Stekta gröna tomater. Skär i drygt centimetertjocka skivor, peppra och salta ordentligt, dubbelpanera och stek på medelhög värme tills de är vackert gyllenbruna.
Grön tomatmarmelad: Skär i bitar, koka under lock med citron, sockra och lägg på burk. Den mulliga tomat/umamismaken gör sig bra på ostbrickan.
Inlagda gröna tomater blir spänstiga och vackra och är gott till kötträtter. Godast – och finast på tallriken – blir hela, gröna småtomater.
Klassikern
Fried Green Tomatoes från 1991.