PLOMMONTOMATER

En lite avlång, mellanstor tomatsort. En populär och smakrik variant med lite spetsig form heter San Marzano och kommer från Italien.

Tänk på

I plommontomater – om de är solmogna – hittar du mer sötma än syra.

Storleken kan variera och det finns gula varianter.

Hur lagar man plommontomater?

Du kan ha dem i salladen och rå på tallriken, men plommontomat, på grund av sitt tjocka skal, sin mjuka konsistens, djupa smak och relativt få frön är den klassiska ”såstomaten”.

Koka tomatsås från grunden. En metod är att steka tomaterna hela i en lite djupare kastrull/gryta på måttlig värme. Tomaterna kommer så småningom att spricka och den goda saften rinner ut. Samtidigt börjar skalet att släppa och du kan ofta enkelt dra bort det med en pincett eller med fingrarna. (Om du har problem att fiska upp skalen, prova att lite senare dra med en ballongvisp genom såsen. Skalen kommer att fastna...). Låt puttra länge och väl och smaka upp med salt, lite socker om det heövs, nymalen svartpeppar, en sardell eller två, oregano, osv.

Plommontomater gör sig utmärkt i grytor. Även här kan det vara en fördel att lägga i dem hela så att du kan fiska upp skalet allt eftersom det lossnar.

Fyll tomaterna med nästan vilken medelhavsinspirerad fyllning som helst och baka i ugn.

Soltorka dem (vilket betyder att du torkar dem i ugnen på låg värme under lång tid. Plommontomat ger det överlägset bästa resultatet med den här metoden.

Klassikern

Tomatsås från grunden på solmogna, skållade, skalade och långputtrade plommontomater.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Tomatguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp