SALLADSTOMATER

En stor familj med ofta grova och knöliga tomater som skiftar i rött och grönt. De dyker sällan upp i svenska butiker, men är desto vanligare på marknader i medlehavsländerna.

Tänk på

De gröna och gula skiftningarna ska finnas där. Att andra tomatsorter inte hart dem beror på att vi konsumenter tror att vi vill ha de jämnstora, jämnröda sorterna – som ofta smakar betydligt mindre.

En sort som heter RAF (en tråkig förkortning till namn som handlar om resistens mot fusariumsvamp) är enligt spanjorerna ”tomaternas pata negra”.

Hur lagar man salladstomater?

Du kan koka, steka och baka de här tomaterna, men allra finast blir de som de är. Lite salt, olja och vinäger är den enda hjälp de behöver.

Bastanta salladstomater trivs med grillat kött och lufttorkad skinka. Och med bastanta salladsblad.

Klassikern

Bruschetta. Snåla inte med saltet, vinägern och olivoljan

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Tomatguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp