SVENSKA TOMATER

”Svenska tomater” handlar egentligen inte om sort, utan om säsong och geografi. Men det som menas är oftast den jämnrunda, jämnstora och jämnröda sorten som i vårt land är sinnebilden för ”tomat”.

Tänk på

De här tomaterna har tyvärr inte tagits fram för den fantastiska smakens skull, utan för att de uppfyller konsumentens idé om hur en tomat ska se ut och för att de alla blir röda samtidigt så att det blir lätt för bonden att skörda.

Säsongen har stor påverkan på smak och kvalitet. Svenska tomater är som bäst mitt i sommaren. De är ofta bättre på kvist, men inte alltid.

Smaken kan vara ganska syrlig.

Hur lagar man svenska tomater?

Ju mognare tomater, desto mer kan du göra med dem.

Finhackad tomat, finhackad (mild) lök, hackade kryddor av något slag och lite salt blir – vips – en salsa till kött och fisk.

Den regelbundna formen ger regelbundna klyftor. Använd som dekoration till det allra mesta. Lite flingsalt och/eller balsamicovinäger gör det snygga snyggare och det goda ännu godare.

Släng inte en tomat med skönhetsfläckar (nu talar vi inte stora mögelattacker…). Skär bort det fula och stoppa ner resten i en tomatsås eller gryta.

Klassikern

En enkel tomatsallad med rödlök.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Tomatguiden

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp