SÅ VÄLJER DU TOMATER

  • Skaffa dig kunskaper
  • Köp inte bara med ögonen
  • Svenska tomater bäst mitt i sommaren

Grönsakskategorin ”tomater” har förändrats enormt på senare år. För inte så länge sedan fanns det bara en sort i butiken, idag hittar du flera olika sorter, storlekar och färger på tomater med olika egenskaper.

Brett och ojämnt utbud

Det finns inga absoluta regler, men en del tomater passar bättre att tillaga, andra gör sig bättre råa i en sallad.

Variationen är stor. Det finns många olika sorters tomater med många olika egenskaper – och även skillnader i kvalitet kan vara stor. Du får helt enkelt vara beredd på det och sniffa, klämma och smaka dig fram. Ett tips från Joel Aronsson:

”Om tomaterna inte är prime så måste du helt enkelt smaka upp dom.”

Öva upp kunskaperna

Tomater är en så pass viktig råvara att det är värt att lägga lite tid och energi på att lära sig mer om dem. Läs på och ställ frågor i grönsaksdisken. Forska i för dig obekanta sorter när du är utomlands, det kan bli riktigt roligt.

Lita inte på ögonen

Det har gått så långt att många tomatsorter vi köper i butiken har framtagits nästan enbart för sin jämna färg och form, inte för sin goda smak. Allt handlar om de där sekunderna i butiken när konsumenten reflexmässigt köper det som ser säkrast ut.

Sanningen är att de godaste tomaterna ­– du har upplevt dem på resa och på marknader i varmare länder – kan se ut lite hur som helst. De kan vara grönfläckiga, buckliga, ärrade, läderartade, av olika färg och ljusa eller mörka.

Ett proffsigt tips när du handlar tomater är att du kopplar in fler sinnen än bara seendet.

Gröna skiftningar godare

Jämnt rundade, jämnstora, jämnröda tomater gillas av bonden som ska skörda, av butiksägaren som ska sälja och av konsumenten som ska handla på instinkt, men tomater med gröna skiftningar i skinnet är – enligt vissa undersökningar – godare och mer smakrika än ”perfekta” tomater. Testa.

Färg och smak

Färgämnen i tomater är kopplade till smaken. Guka och orangea tomater är mildare i smaken. Mörkare tomater som går åt brunt eller lila har ofta en lägre syra och smaken kan uppfattas som mer jolmig.

Färgämnet heter lykopen

Den röda färgen som finns i – nästan alla – tomater heter lykopen. Den är en nyttig antioxidant. En del forskning pekar på att den blir ännu nyttigare av upphettning.

Svenska tomater eller ej

Vad gäller vilka tomater som är bäst så går åsikterna isär. En del proffs svär vid svenska tomater. Andra suckar och menar att de inte duger på långa vägar under den största delen av året.

Säsong från maj till oktober

Den svenska tomatsäsongen börjar i maj och sträcker sig fram till oktober. Resten av året importeras tomater från främst Holland och Spanien. Vissa av arterna har tagits fram för att trivas på vintern (på sydligare breddgrader), men de når ändå inte samma smakhöjd som sommarens tomater.

En tomat som har fått mogna på sin kvist i solen kan innehålla upp till fem gånger mer c-vitamin än en tomat som mognat i ett lastutrymme.

PS tomatjakt

Här på Professional Secrets utförde vi tomatjakten för att ta reda på vilka tomater i svenska butiker som var bäst. Många var bra – men det var de svenska tomaterna som kom en liten bit in på sommaren som gjorde bäst ifrån sig.

Våga prova nya

Utvecklingen av kategorin tomater ser ut att fortsätta i svenska grönsaksdiskar. Ett tips är att inte låsa sig vid butikens knallröda, jämnstora kvisttomater (de har avlats fram för sin regelbundenhet i färg och form som är det som lockar oss i butiken) och istället våga prova nya, till utseendet mindre perfekta varianter.

Bäst på sommaren

Tomater, inte minst svenska, är godast, nyttigast och miljövänligast mitt i sommaren.

Välja burktomater

Inget slår solmogna sommartomater i smak och konsistens, men det finns ett mycket enkelt tips när du måste nöja dig med burktomater: Det lönar sig att välja en dyrare och bättre produkt. Det är stor skillnad i kvalitet.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp