Så serverar du kött

  • Låt köttet vila före servering.
  • Använd varma tallrikar.
  • Komponera en vacker, aptitlig tallrik.
  • Servera mindre mört kött i skivor skurna mot fiberriktningen.
  • Vassa bordsknivar ger en bättre smakupplevelse.

Vägen till en kötträtt av hög kvalitet är en process som börjar dagar i förväg (se Förbereda) och slutar med att samtliga komponenter sammanförs på en tallrik. Det allra sista steget i processen, hur maten presenteras och serveras, sätter tonen för hela matupplevelsen.

Vila ger jämnt resultat

Låt köttet vila före servering. Kött som har utsatts för hög värme – till exempel genom stekning eller grillning – måste få tid att vila så att vätskor och temperaturer får tid att jämna ut sig. Du kan med andra ord steka i god tid – börja inte när gästerna redan har satt sig.

Köttets temperatur

Att köttet serveras tempererat är positivt för smakupplevelsen. Satsa hellre på ordentligt varma tillbehör.

Värme ända fram

Kallt porslin leder värme från maten – värm tallrikarna! En stor restaurangtallrik väger utan vidare ett halvt kilo, en stor köttbit väger ca 200 gram. En varm köttbit har med andra ord inte en chans mot en kall, värmeledande tallrik.

Ha en visuell idé

Köttbiten är sällan det vackraste på tallriken. Planera en tilltalande, färgrik uppläggning.

Kombinera gärna, till exempel med olika styckdetaljer av lamm på samma tallrik.
– Anna Lindblad, f d Bistro Nouveau

Rätt knivar

Duka med bra köttknivar så upplevs köttet som mörare och godare. Det gör det även lättare att skära utan att safterna pressas ut ur köttet.

Servering och tuggmotstånd

I USA och andra länder med stor köttkunskap förväntar sig matgäster att även en bit fint, hängmörat kött har tuggmotstånd. Där uppskattar man köttets smak, saftighet och karaktär i högre grad, inte bara hur mört det är. När du serverar den här typen av kött – till exempel flankstek eller picanha/sirloin cap – så är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Använd en vass köttkniv för att skära tunna skivor mot fibrernas riktning. Effekten blir en större matupplevelse – med alldeles lagom tuggmotstånd.

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp