Fågel - Anka
Var på djuret

ANKA

En fet fågel med massor av smak och som ger den feststämpel som kyckling saknar – men det är lätt att misslyckas med tillagningen.

Tänk på

Köttet är kraftigt även på perfekt tillagad anka. Skär det i tunna skivor före servering så upplevs det som läckrare och mörare.

Hur lagar man anka?

För att öka dina chanser att få gott, knaprigt skinn så ska ankan ska vara snustorr när du börjar tillagningen. Låt den gärna stå oövertäckt på ett galler inne i kylen så att skinnet torkar ut en aning.

För att få ett knaprigt och gott resultat ska fettet kunna rinna bort under tillagning, till exempel genom att ha ankan på ett spett eller galler. Ta till vara på det goda, smakrika fettet.

Innertemperaturen – mät där köttet är som tjockast – ska vara högst 60 grader. Ankan behöver vila en stund för att temperaturen ska få tränga ända in i benen.

Klassikern

Pekinganka – en rätt som kräver flera dagars förberedelser och rätt handlag. Inget för nybörjare. Skinnet skiljs från kroppen och behandlas med melass dagar i förväg. Fettet rinner av vid tillagningen. Traditionellt serveras skinnet och köttet i små pannkakor med vårlök och en söt sås.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Fågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp