Fågel - Ankbröst
Var på djuret

ANKBRÖST

De finaste styckdetaljerna på ankan. Rätt tillagade blir de saftigt goda och dessutom vackra på tallriken.

Tänk på

Skinnet är fett och köttet är kraftigt. När du serverar anka handlar mycket om en aptitlig presentation.

Hur lagar man ankbröst?

Ankbröst förlorar sin saftighet om du steker dem mer än medium rare. Innertemperaturen ska hamna på högst 60 grader när köttet har vilat färdigt efter stekning. Gör så här:

• Sätt ugnen på 200 grader.

• Nyckeln till ett perfekt ankbröst är att skinnet blir krispigt. Snitta ett dekorativt rutmönster på skinnsidan så att salt och kryddor kan komma åt. Salta och peppra. Mycket salt hjälper till att dra ur en del av vattnet ur det feta skinnet.

• Börja med en kall stekpanna utan stekfett. En viktig poäng är att ankan ska steka i sitt eget fett. Det ska lämna skinnet, som ska bli knaprigt.

• Lägg i ankbrösten med skinnsidan neråt och höj värmen gradvis. På det här sättet ”chockas” inte skinnet på ankan och så mycket som möjligt av fettet smälter och sipprar ut.

• 80 till 90 % av tillagningen ska ske på skinnsidan. Stek på hög värme tills skinnet är vackert brunt och knaprigt. Vänd på ankbrösten och ”stäng” även köttet på andra sidan på hög värme.

• För att inte torka ut ankbrösten, låt dem gå klara i ugnen. Viktigt:

• Vänd brösten igen så att de hamnar med skinnsidan ner i pannan i ugnen. (Att använda en ugnsform går också bra, men då ska den vara ordentligt uppvärmd – från ugnen – när du lägger i filéerna.)

• Spara på ankfettet! I det kan du steka vilken grönsak som helst – med himmelskt resultat.

• Innertemperaturen, när ankbrösten har vilat i minst 7 minuter, ska hamna på 55 till 60 grader. För en perfekt rosa kärna ska de kännas elastiska, inte stumma.

• För en så mör upplevelse som möjligt, tranchera ankbröstet ”på snedden” på bredden (ungefär som du skulle skära ett avlångt bröd).

Klassikern

Traditionellt serveras ankbröst med en apelsinsås eller körsbärsås, men en klassisk rödvinssås med syrlig sötma går lika bra. Dekorera gärna med ”filéer” av apelsin i olika nyanser.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Fågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp