Fågel - Gås
Var på djuret

GÅS

En stor fågel som väger många kilo och som associeras med Skåne och den 10 november, men som förtjänar mer uppmärksamhet än så.

Tänk på

En hel gås väger flera kilo men krymper en hel del i ugnen, bland annat för att fettet rinner bort. Räkna på ungefär ett halvkilo per person.

Hur lagar man gås?

På en gås är ben och vingar seniga och köttet blir mer aptitligt skuret i skivor, mot fibrerna.

Skillnaden i tillagningstid och tillagningsgrad mellan bröst och ben är stor. Sikta på 70 grader för ben och 65 grader för bröst. Låt vila efter tillagning i ugn och tänk på att temperaturen fortsätter att stiga motsvarande ca 4% av ugnsvärmen.

Gås är fet mat, men det kan du balansera genom att undvika feta, stekta tillbehör.

Klassikern

Äppel- och katrinplommonspäckad helstekt gås.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Fågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp