Fågel - Höna
Var på djuret

HÖNA

Ett betydligt större, tyngre och senigare djur än den vanliga grillkycklingen.

Tänk på

Höna är tyvärr sällsynt i svenska butiker, men man kan hoppas på en ändring.

Det här vuxna djurets kött kräver ett helt annat handlag än den unga, framodlade broilerkyckling de flesta är vana vid.

Hur lagar man höna?

Höna har under sin relativt långa livstid hunnit utveckla mycket smaker i kött och ben. Köttet kräver långkok, någon annan tillagningsmetod är svår att rekommendera.

En fullvuxen fågel måste koka i en och en halv till två timmar. Temperaturen ska vara låg – den får gärna bara sjuda – annars kommer köttet att dra ihop sig onödigt mycket.

Lägg med några rotfrukter som du silar bort vid kokets slut. Spara buljongen som blir av koket – det är med den du skapar basen till resten av rätten (se klassikern nedan).

Spara – och frys in om det behövs – eventuell buljong som blir över. I koncentrerad form blir den, om möjligt en ännu finare fond än den du kokar på kycklingskrov.

Efter kokning kan köttet lätt plockas loss från hönan med fingrarna. Riv gärna sönder köttet med fingrarna (tänk pulled pork) och använd det till diverse rätter. Jobba gärna med milda smaker och saftiga och/eller feta ingredienser.

Klassiskt recept:

Kokt höna (i curry).

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Fågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp