Konsten att rimma kalkon med saltlag

Smakrik, saftig “stuffing” är gott, men om man fyller en hel kalkon med den så kommer det vita köttet att vara överkokt och torrt långt innan stuffingen har fått upp värmen. Att smörja in hela fågeln med smör – både utanpå och under skinnet – är också ett utmärkt sätt att få krispigt skin, men det är en ytlig behandling och det mesta av det goda smöret kommer rinna av och hamna i ugnsformen.

Saltlag + kalkon = sant

Om man frågar – många, men inte alla – proffskockar så finns det inget bättre sätt att pressa upp smakerna och saftigheten på kalkon än ett bad i saltlag innan den åker in i ugnen. Tekniken är enkel, men den kräver en del tid (och en STOR gryta, om du inte kan tänka dig att använda en ren hink…).

Hur man rimmar kalkon:

För mindre styckdetaljer av kött som absorberar saltlagen från alla sidor hade en 10-procentig saltlag varit ett bra val, det vill säga 1 dl salt i 1 L vatten. Men för en stor fågel som kalkon behöver man tänka mer tid och mindre salt för att få det bästa, saftigaste resultatet.

Kalkontips nummer ett

Innan du ens sätter igång så finns det ett tips före alla andra när du lagar hel kalkon: Köp inte en kalkon som är för stor för din ugn. De största fåglarna kan väga över 10 kilo, men gränsen för vad du får in i en vanlig hushållsugn är ungefär hälften av det, högst 6 kilo.

Välj en mindre kalkon

En minikalkon på 3 kilo räcker till 6 till 8 matgäster, en fågel på 6 kilo mättar 12 eller fler, beroende på vad för annat du staller fram på bordet. För mycket är bättre än för lite – och kalkonrester är bland det mest användbara som finns i ett kök (inklusive skrovet som du använder till att koka fin buljong).

Grundrecept för saltlag över natten:

En mellanstor kalkon är färdigrimmad efter 6 till 8 timmar. Gör så mycket saltlag som behövs för att täcka fågeln helt och var noga med att allt salt/socker har lösts upp. Grundreceptet:

  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl salt
  • Valfritt: 1 eller 2 matskedar socker
  • Valfritt: Kryddor…

Krydda upp saltlagen

Ett bra tips är att använda en smakrik vätska som marinerar köttet med hjälp av saltet. Nästan vilken god dryck som helst kan fungera, men här är några tips som inspiration:

Saltlag på öl

  • 1 L öl
  • 1/2 dl salt
  • 3 matskedar brunt socker

Saltlag på äppeljuice

  • 1 liter äppeljuice
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 tesked hela svartpepparkorn

Saltlag på whisky och chipotle

  • 5 dl vatten
  • 2 dl bourbonwhisky
  • 3 matskedar salt
  • 3 matskedar brunt socker
  • 1/2 rökt chipotlechili, smulad

Saltlag på rom och frukt

  • 5 dl vatten
  • 2 dl mörk rom
  • 3 matskedar salt
  • 3 matskedar brunt socker
  • 1 – 2 dl exotisk frukter, skalade och grovhackade

Torka före tillagning

Rimma inte till överdrift (du kan alltid tillföra mer salt under tillagningen och vid bordet) och torka av kalkonen före tillagning.

 

Rimmad kalkon i ugnen PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp