Fågel - Kyckling hel
Var på djuret

KYCKLING, HEL

Det är svårt att hitta kyckling av hög kvalitet i Sverige. Den vanligaste grillkycklingen i svenska butiker, framavlad för att ge mycket kött på kort tid, heter Cobb 500. Oavsett om kycklingen du köper är ”ekologisk”, ”majs-”, ”vår-” eller något annat, så är det nästan alldeles säkert en Cobb 500 ändå.

Tänk på

En kyckling som är djupare i färgen kommer att smaka bättre än en blek. Ekologisk kyckling är oftast samma ras som annan kyckling, men uppfödd på ekologiskt foder och större ytor.

En del säger sig kunna smaka skillnaden på ekologisk och annan kyckling, andra kan det inte. Hur som helst kan det vara en god sak att stödja ett mer ekologiskt jordbruk.

Hur lagar man hel kyckling?

Lär dig stycka kyckling och köp hel. Du får ett bättre pris, vackrare bitar (med skinn) och du kan koka kökets kanske mest användbara fond på skrovet. Koka upp det med en lök och en morot. Stäng av spisen och låt stå över natten. Sjud upp igen nästa morgon och sila av innehållet. Nu har du en perfekt buljong till diverse rätter.

Om du köper en billig kyckling så är det minst dåliga alternativet alltid att helsteka den. Smakerna och saftigheten sitter i skinnet och du får ut så mycket som möjligt av dem om allt får följa med in i ugnen.

Viktigt att veta: Det mörka köttet i kycklingbenen tål högre temperaturer (ca 70 grader) än det magra, vita köttet i kycklingbröstet (ca 65 grader). Mät alltså temperaturen i bröstet – men se för den skull till att även benen är klara.

Klassikern

Hel, ugnsstekt kyckling. Mac Donald Lundgren på Tranan i Stockholm rekommenderar att du lägger hela kycklingen i en saltlag (1 dl salt och 0,2 dl socker per liter vatten) i 1 till 2 dagar. Du kommer att märka att saltet har trängt in och lyfter fram kycklingens egna smaker. Även skinnet blir knaprigt och gott.

Ugnsstek gärna kycklingen på franskt vis, över en långpanna med potatis och/eller rotfrukter och grova klyftor med lök.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Fågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp