Kycklingfond för nybörjare

Ett ”äkta” fondkok tar timmar och kräver en mängd råvaror: Stora, fina, hela kycklingar ska inhandlas och rätt grönsaker ska väljas ut. Dessa ska i sin tur rostas i ugnen och därefter sjudas och skummas med omsorg under lång tid så att alla smakämnen sugs ut i kokvattnet, som i sin tur ska silas och reduceras…

En enklare variant

Men det finns ett enklare sätt för nybörjare – eller för den som bara har lite bråttom. Det är en snabb genväg, men resulterar ändå i en duglig kycklingbuljong som är fullkomligt överlägsen den tveksamma, salta vätska som fås ur buljongtärningar.

Gör så här:

• Köp en alldeles vanlig färdiggrillad kyckling i din alldeles vanliga matbutik.

• Ta loss kött och skinn från skrovet. Spara köttet till någon annan rätt – eller till soppan eller grytan som du gör på buljongen. Avlägsna skinnet, eftersom det förmodligen är täckt med ”grillkrydda”.

• Packa skrovet i botten på en kastrull och täck med vatten. Släng i en vitlöksklyfta, en halv skalad lök och en liten morot och en stjälk selleri – eller vad du nu råkar ha för soppgrönsaker hemma.

• Låt sjuda under lock minst 20 minuter, men gärna en timme om du har tid.

• Sila/plocka bort skrov, orenheter och grönsaker (dem kan du sedan lägga tillbaka och köra med mixer om du vill ha en fylligare vätska). Smaka av med salt.

• Använd fonden för att höja smakupplevelsen på grytor och soppor. Inte minst (i övrigt) vegetariska soppor får helt nya smakdimensioner av denna ”fuskfond”. Om du tar dig tid att koka ner fonden kan du även få till fantastiska såser.

Grillad kyckling PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp