Fågel - Kycklingfilé
Var på djuret

KYCKLINGFILÈ

Den största styckningsdetaljen och den möraste och vitaste delen på kycklingen.

Tänk på

Kycklingfilén är lätt att hantera och kan användas till det mesta. Den rekommenderade minimitemperaturen för kyckling är 72 grader, men redan efter ca 60 grader går det utför för kycklingbröst. Filéerna blir snabbt torra och studsiga.

Hur lagar man kycklingfilé?

Styrkan i kyckling är att den är mild och tar åt sig – bokstavligen – all världens smaker. Variera kycklingbröst genom att hämta inspiration och ditt urval kryddor från ett eller annat världskök.

Tillför fett till det goda men magra filéköttet, till exempel genom att linda in i lufttorkad skinka. Eller snitta upp och fyll med en god – och gärna fet och saftig – fyllning.

Köttet på filén tål mindre värme än det mörkare köttet på benen.

Försök inte steka/grilla färdigt kycklingfilé på hög värme eftersom den slutliga temperaturen då kommer att bli för hög och köttet på tok för torrt. Skapa i stället en stekyta/grillyta på hög värme och eftervärm i ugn så att innertemperaturen får stiga i lugn takt utan att det ytligare köttet förvandlas till en torr massa.

Rekommendationen för kyckling brukar vara ca 71 grader, men kycklingfilé är klar – och säker att äta – redan vid 65 grader (kycklinglår vid 70 grader). Chansa inte, använd termometer.

Det förenklar att tillaga kycklingfilén separat från andra delar – och gärna med tillsatt fett.

Klassikern

Kycklingbröst lindade i Parmaskinka och fyllda med parmesan och basilika.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Fågel

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp