Fritera kyckling som ett (amerikanskt) proffs

Att fritera kyckling är ingen konst – men det är en konst att få till ett perfekt, gyllenbrunt, knaprigt och aptitligt resultat. Här är några av proffsens tips och steg som gör att du lyckas bättre:

Jämnstora bitar

Det här är ett mindre problem om du friterar kycklingvingar eller drumsticks. Men om du utgår från en hel kyckling är det viktigt att alla bitar är jämnstora och blir färdiga lika fort.

Fritera gärna kycklingvingar

Kycklingvingar, "buffalo wings", är enklast eftersom de är små och snabbt blir genomstekta. Köttet – liksom det mörkare köttet i benen – tål lite högre värme utan att torka ut. Och det ganska rikliga fettet i skinnet blir, om du friterar rätt, knaprigt och gott – framför allt om du är generös med saltet.

Smaksätt med saltlag

Genom att lägga kycklingen i saltlag före tillagning får köttet en jämn sälta. Saltet denaturerar dessutom köttet så att det upplevs som mörare och saftigare. Räkna utifrån 1 dl salt i 1 liter vatten för att skapa en 10-procentig lag. Låt kycklingbitarna ligga i lagen ca en timme. Skölj därefter bort lagen och torka kycklingen.

Mjöla och låt vila

Smaksätt mjölet med salt och peppar. Doppa bitarna och skaka av. Låt bitarna vila på ett luftigt galler minst 10 minuter. Var noga med det här momentet. Om du friterar kycklingen direkt efter mjölning händer ofta att ytan släpper fläckvis.

Rätt temperatur på oljan

Oljan ska hålla mellan 160 och 190 grader. När du lägger i kycklingen kommer temperaturen att falla, men låt den inte gå under 150 grader.

Om din friterade kyckling vid tidigare försök har blivit flottig och oaptitlig så beror det nästan alldeles säkert på att oljan hållit för låg temperatur. Det kan i sin tur bero på för kall och/eller för mycket kyckling på en gång.

Rätt mängd åt gången

Fritera kycklingen i omgångar, några bitar åt gången. Helt enkelt för att oljan ska kunna hålla värmen och för att du ska ha kontroll på förloppet. Håll färdiga bitar varma i ugnen, gärna på papper som suger upp överblivet fett.

Är kycklingen rå inuti?

Det kan bero på för stora bitar, att utsidan blir överkokt medan insidan förblir rå. Eller på att kycklingen är för kall. Eller på att oljan är för varm och att utsidan blir klar så fort att insidan inte hinner med.

 

Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp