FläskläggHos grisen sitter mer kött på den främre läggen och det är den som oftast – men inte alltid – går under namnet ”fläsklägg”. Den nedre delen av fläsklägget säljs och serveras ibland som pingvinklubba.
Bra att veta
Fläsklägg säljs ofta rimmat. Den fettrika svålen ska sitta kvar till efter tillagning och ge smak åt det magra köttet. Avsluta gärna tillagningen i ugnen för att få en vacker färg och krispig svål.
|
Hur lagar man fläsklägg?Traditionellt så rimmar och kokar man fläsklägg och serverar den med rotmos och senap. Det är inget fel med det, men den här styckdetaljen duger till mycket mer än så.
Du kan steka eller grilla fläskläggen hel och servera den med diverse tillbehör, till exempel med surkål och andra charkuterier. Laga gärna lägget en dag i förväg och låt det stå i sitt eget spad. Fläsklägg passar till allt från tysk till mexikansk och inte minst till asiatiska smaksättningar. Fläsklägg (och även "pingvinklubba") kan förkokas på låg värme under lång tid för att sedan grillas före servering. Om svålen lagas krispig (i ugn) så kan även den ätas. Svensk ärtsoppa blir som allra bäst lagad på fläsklägg med benet kvar. Klassiker - Fläsklägg |