Gris - Fläsklägg
Var på djuret

FLÄSKLÄGG

Hos grisen sitter mer kött på den främre läggen och det är den som oftast – men inte alltid – går under namnet ”fläsklägg”. Den nedre delen av fläsklägget säljs och serveras ibland som pingvinklubba.

Tänk på

Fläsklägg säljs ofta rimmat. Den fettrika svålen ska sitta kvar till efter tillagning och ge smak åt det magra köttet. Avsluta gärna tillagningen i ugnen för att få en vacker färg och krispig svål.

Hur lagar man fläsklägg?

Traditionellt så rimmar och kokar man fläsklägg och serverar den med rotmos och senap. Det är inget fel med det, men den här styckdetaljen duger till mycket mer än så.

Du kan steka eller grilla fläskläggen hel och servera den med diverse tillbehör, till exempel med surkål och andra charkuterier. Laga gärna lägget en dag i förväg och låt det stå i sitt eget spad. Fläsklägg passar till allt från tysk till mexikansk och inte minst till asiatiska smaksättningar.

Fläsklägg (och även "pingvinklubba") kan förkokas på låg värme under lång tid för att sedan grillas före servering.

Om svålen lagas krispig (i ugn) så kan även den ätas. Svensk ärtsoppa blir som allra bäst lagad på fläsklägg med benet kvar.

Klassikern

Koka eller grilla hel (eller båda delar) och servera med surkål som ”schweinehaxe”.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Gris

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp