Gris - Fläsksida - sidfläsk
Var på djuret

FLÄSKSIDA – SIDFLÄSK

Förekommer oftast som rimmat, skivat stekfläsk. I rökt form blir det bacon. Fettinnehållet i den här styckdetaljen ligger omkring 90%. Sidfläsk, ”pork belly” på engelska, är populärt i Kina och Korea. Det är även en av basingredienserna i fransmännens ”Choucroute garnie” och tyskarnas ”Schlachtplatte”.

Tänk på

Sidfläsk används i ett flertal former som smakförstärkare, till exempel i mustiga, lantliga grytor.

Här handlar det mest om styckdetaljen i rå form. Allt om bacon hittar du här.

Hur lagar man fläsksida?

Färskt och rimmat sidfläsk blir gott stekt och serveras traditionellt med bruna bönor eller raggmunk och lingon. Rökt sidfläsk är en ingrediens i kroppkakor och fläskpannkaka.

Hela stycken med sidfläsk har lång hållbarhet, vilket betyder att du kan satsa på en större bit av hög kvalitet till ditt kök. Då har du en ingrediens och smakgivare som du kan forma och använda på många olika sätt. Prova dig fram med bacon, sidfläsk, lardon och pancetta. När franskt sidfläsk, lardon, finhackas så kallas bitarna för lardons. Den italienska varianten, pancetta, är lufttorkad och extra smakrik. Även den söta, asiatiska smakpaletten fungerar med sidfläsk.

Färsk fläsksida kan kokas och därefter grillas. Eller rimmas och kryddas och kokas. För ett smakrikt, sönderfallande kött: Tillaga fläsksidan i ugnen på 150 grader i ca 4 timmar. Stek i skivor för att få en fin yta före servering.

Knaprig svål är en delikatess och ett perfekt tilltugg. Helstekt, knaprig fläsksida har blivit en populär rätt på svenska restauranger.

Du kan även confitera den här fettrika styckdetaljen.

Klassikern

Stekt fläsk med löksås. En nyklassiker är ett helt stycke ugnsstekt fläsksida med krispig svål.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Gris

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp