bao buns baozi PS

Vad är bao?

Bao, även kända som baozi, är kinesisk (eller taiwanesisk…) fast food med urgamla anor: Ett varmt och läckert litet mål mat serverat i ett vitt och fluffigt, ångbakat bröd. ”Bao buns” har på senare år blivit mycket populära även utanför Kina.

Bao eller baozi?

Fyllningen är ofta någon variation på fläskkött, inte minst sidfläsk. Men det går lika bra med nötkött, kyckling, skaldjur eller bara grönsaker. Det finns olika varianter – till exempel baozi som är en fylld boll – men när fenomenet bao nu letar sig utanför Kina är de lena bullarna – eller ”buns” på engelska –ofta formade som en liten taco. Perfect finger food, med andra ord.

Saftiga kinesiska smaker

En perfekt bao serveras ångande varm och fylld med saftiga, kraftiga, pikanta och sötsyrliga smaker från det kinesiska köket. Bröden ångas traditionellt i en bambukorg, vilket tillför en liten lätt arom av fuktigt trä. 

Bao för nördar

Bao är kinesisk fast food, men bakom den ödmjuka brödbiten med fyllning ligger extrem precision och omsorg. Det går att nörda in sig hur mycket som helst i vad som krävs för att få till en perfekt bao. Degen ska helst göras för hand och på plats och ångas med detsamma för att inte den studsiga smidigheten och fräschheten ska gå förlorad.

Man kan även imponera på sin omgivning genom att påpeka att själva det ångkokta brödet till maträtten bao heter "mantou"...

Köp frysta baobullar

En genväg som fungerar bra är att köpa färdiga, djupfrysta bao-bröd. Det gör man inte minst i kinesiska hushåll. Ofta äts bao till frukost.

Eller baka bao buns själv

Att knåda till en stabbig deg och ångkoka den är ingen konst, men att få till en perfekt, fluffig och delikat bao bun kräver träning. Det finns många förenklade recept på nätet. Det grundrecept du hittar nedan är ambitiöst – och varje moment som beskrivs spelar roll för slutresultatet.

Grundrecept bao buns

Till ca 8 bullar:

  • 400 gram vetemjöl
  • 1 tsk torrjäst (ännu hellre finfördelad “instant yeast”)
  • 3 cl fingervarmt vatten
  • Ca 2 dl mjölk eller vatten (mjölk ger en vitare bulle)
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk matolja
  • 40 gram socker
  • 2 gram salt

Gör så här:

1. Väck först av allt liv i jästen. Rör ut den i vattnet och låt stå minst 5 minuter. svensk torrjäst behöver mer tid än den amerikanska produkten ”instant yeast”.

2. Knåda (för hand eller i köksmaskin) mjöl, bakpulver, socker, salt och mjölk/vatten till en deg. Tillsätt samtidigt sakta jästlösningen i små doser. Tillsätt även matoljan.

3. Knåda länge, ca 10 till 15 minuter. Justera med aningen mer vätska (om degen är hård) eller aningen mer mjöl (om degen klibbar) tills du får en perfekt boll med smidig deg. (Det här momentet kräver övning, det finns inga omvägar.)

4. Lägg degen i en ny bunke med ett tunt lager olja på insidan. Täck bunken med plast och låt degen vila till dubbel storlek. Räkna med ca 45 minuter.

5. På ett mjölat bakbord: Halvera degen och rulla två 4 cm tjocka längder. Skär ut 8 lika stora degstycken och rulla dem till jämna bullar.

6. Använd en kavel för att forma varje bulle till en oval kaka. Pensla ovalerna med olja och vik dem över en tunn pinne, till exempel en ätpinne. Låt ovalerna vila i 30-60 minuter till dubbel storlek, på var sin bit bakpapper och under en fuktig släng. Ätpinnen ska tas bort innan du ångbakar brödet.

7. Hetta upp en ångkokare. Har du ingen bambukorg för ändamålet kan du improvisera med ett durkslag. Ånga bröden – låt bakpapperet följa med – i omgångar i ca 10 minuter tills de är läckert fluffiga med fin volym.

Fyllning till bao

Tänk blandade smaker och konsistenser och vacker garnering som i en taco, men på kinesiska: Kryddstarkt och sönderfallande sidfläsk, sidfläsk, ingefära,vitlök, picklad chili, kimchi, färsk koriander, sesamolja, sesamfrön, hoisinsås, sriracha, gurka, salladslök, jordnötter, med mera…

Nygräddad bao ska serveras omdelbart

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp