Var på djuret

Pluma Iberico

Det här är en extremt marmorerad och smakrik styckdetalj som sitter vid grisens skuldra, längst ut på kotlettraden. ”Pluma” är spanska för fjäder och syftar på den lilla köttbitens fina form. 

Tänk på

För att verkligen få kallas ”Iberico” så ska köttet komma från en äkta spansk Ibericogris. En sådan ska ha haft ett långt liv där den strövar fritt i sydvästra Spanien och till stor del livnär sig på ekollon. Många betraktar den här rasen som världens främsta gris.

Stycket är litet och väger som mest lite över ett halvt kilo. Det höga priset beror på det fina, smakrika köttet, på den eftertraktade rasen och på att varje gris bara har två av den här styckdetaljen.

Så lagar du Pluma Iberico

Tillagning på hög värme får det här stycket att krympa ihop till fast och fin konsistens – men låt det inte gå för långt. Det saftiga köttet i kärnan ska glänsa i rosa.

Använd termometer. Innertemperaturen ska inte överstiga 67 grader (den rekommenderade temperaturen är som bekant 70 grader, men köttet är ”säkert” redan vid 63 grader…).

Grilla gärna – och grilla den hårt. Resultatet blir ett helt annat än med det magra fläskköttet i ”vanliga” styckdetaljer från ”vanliga” grisar.

Köttet är som godast med ett knaprigt, smakrikt yttre och ett saftigt inre.

Klassikern

Pluma Iberico på grillen. Salt och peppar är de enda kryddor du behöver. Grilla utsidan hårt och bygg gärna glöden med ett träslag (i Spanien använder man ofta oliv, äpple kan var ett bra svenskt substitut) som ger smak.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Gris

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp