Konsten att grilla revbensspjäll

De flesta vet att revbensspjäll är perfekt lämpade för grillen. Men inte alla är medvetna att de där ska utsättas för långsam tillagning som gör det fettrika, bindvävsrika köttet så smakrikt och mört som det bara går.

Grisar – beroende på ras – kan ha upp till 17 revben. De kan styckas på minst 3 olika sätt och alla dessa passar på grillen.

Tjocka revbensspjäll

Kräver lite extra tid på låg värme för att bli genomstekta och möra.

Tunna revbensspjäll

Ojämna till formen och tjockleken vilket försvårar tidtagningen på grillen.

Baby back ribs/kam-ben

Små och praktiska, men innehåller magrare kött som torkar ut fortare.

Här är grunderna för att lyckas oavsett vilken typ av revbensspjäll du har på grillen:

Ta bort hinnan

För att köttet ska ta åt sig mer smak och för att varje tugga ska falla av benet utan motstånd så ska du helst ta bort hinnan på revbensspjällens ”insida” (den konkava sidan). Gör så här:

Använd en lite mindre kniv och lyfta upp ett hörn av hinnan. Använd en bit kökspapper för att greppa hinnan och dra av den från hela styckdetaljen.

Smaksätt i god tid

Smaksätt helst revbensspjällen långt före tillagning. Att gnida in styckdetaljen med en torr, smakrik ”rub” är en bra lösning. Varför inte dagen innan du ska tillaga dem?

Indirekt värme

Revbensspjällen ska – som sagt – få god tid på sig på grillen att utveckla smaker och en konsistens som smälter i munnen. Därför ska du preparera din grill med lock för indirekt värme genom att samla glöden i ett hörn/på en kant.

Grilla länge

Lägg revbensspjällen på den ”svala” siden av grillen så att köttet tillagas med indirekt värme. Gallret ska vara rent och gärna inoljat. Täck revbensspjällen med aluminiumfolie. Sätt på locket och låt köttet tillagas i minst en timme. (Det långsamma konceptet ”barbecue” fungerar egentligen bättre här än svenskans ”grilla”.)

Om träsmak

Om du hör till dem som gärna smaksätter det som grillas med rök från smakliga träsorter: Ge den fuktade, rykande veden en stund på grillen innan du lägger på köttet. Den allra första röken kan vara vass och otrevlig i smaken.

Om/när glöden falnar

Pensla revbensspjällen med barbecuesås/glaze. Täck med folie igen och fortsätt tillagningen i en varm ugn om det behövs. För att se när de är klara, se nedan:

Testa med gaffeltricket

Gör så här: Stick in en vanlig gaffel i köttet och lyft. Om köttet genast släpper från gaffeln så är det färdigt.

Alternativt så kan du nypa tag i ett litet köttstycke med din grilltång eller stekpincett, vrida om och se om det lossnar utan motstånd.

Låt vila

Ta ut revbensspjällen ur ugnen och låt vila i aluminiumfolie på en varm plats i 20 till 30 minuter. Det här ger vätskorna en chans att jämna ut sig i köttet – så att det blir saftigare och godare på tallriken.

Förkoka gärna

Det kanske bästa och enklaste sättet att få till perfekta revbensspjäll med sönderfallande kött är att (lång)koka dem i god tid innan du smaksätter dem på grillen. Antingen kan du koka dem i ca en timme i en god buljong, eller så kan du tänka så här:

Tänk pulled pork

Lägg revbensspjällen i en lite djupare ugnsplåt och täck med en koncentrerad marinad eller rubb. Täck med aluminiumfolie och långkoka mitt i ugnen på låg temperatur – ca 120 grader – i 2-3 timmar. Grilla hårt och hastigt och pensla med glaze (som du kan, om du vill, göra på den smakrika vätskan som samlas i långpannan*) när gästerna har kommit.

*Perfekt glaze:

Efter timmarna i ugnen kommer de marinerade/kokta revbensspjällen att bada i sin egen smakrika vätska. Den kan du omvandla till en svårslagen glaze. Gör så här:

  • Häll av vätskan i en hög behållare.
  • Fettet kommer att samlas högst upp. Ta bort det.
  • Koka ner den övriga vätskan i en kastrull och tillsätt 1-2 matskedar socker. Vätskan ska bli trögflytande (tänk på att den blir tjockare när den svalnar).
  • Pensla revbensspjällen med glaze när du avslutar på grillen. Glazen ska bli mörk och karamelliserad – men inte bränd.
revbensspjäll på grillgaller
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp