Lamm - Getkött
Var på djuret

Get/killing

En get är förstås varken en styckdetalj eller ett lamm – men vi har placerat den här för att den är en mycket nära släkting. Det viktigaste att veta om getkött är att det i de flesta fall INTE ska tillagas som lamm, se nedan.

Det korrekta namnet är egentligen tamget, till skillnad från diverse raser av vilda getter.

Tänk på

På svenska gårdar finns för närvarande bara några få tusen getter. Det är framför allt honorna (getterna) som hålls för mjölk till framför allt ost. De oönskade hanarna (bockarna) avlivas oftast redan vid födseln  – vilket inte känns som vidare rationell djurhushållning.

Ett tips för att hitta getkött i Sverige: Hör dig för med en slaktare som har kunder med arabiska och/eller västindiska rötter.

Hur lagar man getkött?

Getens kött har låg kolesterolhalt, är rikt på järn och mycket magert. Det innehåller färre kalorier än nöt, gris, lamm och till och med kyckling. Anledningen till detta är att getter inte samlar på sig fettreserver på samma sätt som till exempel lamm. Köttet innehåller bindvävnad, men marmoreringen är minimal.

Djuret styckas likadant och köttet har stora likheter, men försök inte behandla get som lamm. Det är segt och inte gott med rosa kärna. Det magra köttet behöver utsättas för fuktig värme under lång tid för att bli mört och gott. Detta gäller alla styckdetaljer.

Som smakförhöjare – och för att det är festligt – kan man grilla getköttet snabbt på hög värme efter långkok/bräsering.

Den lite ”örtiga” smaken passar utmärkt med timjan. Använd gärna kraftiga Indiska och Orientaliska kryddor. Tagine eller curry är typiska ursprungsrätter.

Marinera gärna köttet i vin eller yoghurt före tillagning.

Bara riktigt unga djur – killingar som diat och som knappt har hunnit med några månader som gräsätare – kan behandlas som lamm. Eftersom getterna (alltså honorma) sparas till avel och mjölkproduktion så är "killing" nästan alltid synonymt med unga bockar. Sikta på en innertemperatur på 58 grader.

Klassikern

Hel get i långpanna. Krydda med citron, peppar, salt, vin, vitlök och olivolja. Täck över och stek i ugnen 3 till 4 timmar. Utsätt gärna köttet för en grill före servering.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Lamm

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp