Lamm - Lammbröst och lammbog
Var på djuret

LAMMBRÖST OCH LAMMBOG

Lammets framdel innehåller kraftigt kött med hög fetthalt som du kan tillaga med eller utan ben i mustiga grytor. Om du tar bort benen varsamt (eller ber din slaktare att göra det) kan stycket som blir kvar fyllas med kryddor och bindas ihop till en stek som du tillagar i ugnen på låg temperatur under lång tid.

Tänk på

Den här detaljen går även under namnen bogbladsdel och läggdel.

Bogen – det vill säga det främre benet – kan även separeras från bröstet så att du får styckdetaljen som ibland – inte minst rökt – går under namnet "fårfiol".

Hur lagar man bröst och bog av lamm?

Lammbog innehåller mycket fett och bindvävnad och ger smakrikt, sönderfallande kött vid tillagning på låg värme. Skumma noggrant vid kokets början. Den smakrika skyn fungerar framför allt med kryddkombinationer som är vanliga kring medelhavet, i Nordafrika och i Indien.

Långkok ger det säkraste resultatet, men med korrekt hantering – t ex marinering och indirekt värme – kan de här styckdetaljerna även grillas.

HEL LAMMBOG I UGN: Ett tillagningssätt som blir mer och mer populärt (antagligen kommer influnserna från medelhavet, inte minst Spanien) är att tillaga lammets framben i ett stycke i ugnen. Proceduren är densamma som när du gör lammlägg. Resultatet, efter lång tillagningstid på låg och fuktig värme, är mört och smakrikt kött som faller av benet och skulderpartiet.

Hel lammbog i ugn behöver knappt prepareras. Du behöver en ugnsform som rymmer hela benet. Salta, peppra och stänk lite olivolja och vin över och täck med lock/folie. Sätt in i ugnen på strax över 100 grader så skötter lammet sig själv i ca 4 timmar.

Klassikern

Får i kål, en fattigmansrätt med mild, svensk kryddning. Lamm och vitkål som har fått koka länge i en smakrik buljong, helt enkelt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Lamm

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp