Nöt - Bog/Märgpipa
Var på djuret

BOG/MÄRGPIPA

Bog – som kallas märgpipa när benet sitter kvar – är nötdjurets framben och delar av bröstkorgen. Det passar till långkok och är något magrare och ger något fastare, grynigare grytkött än högrev. Det hårt arbetande köttet, ben och märg ger skjuts åt smakerna.

Tänk på

Om köttet ska kokas, be att få med benet. Skivad bog fungerar utmärkt som sjömansbiff, be att få det skivat i butiken.

Hur lagar man bog/märgpipa?

Mörad bogstek kan stekas i ugn under lång tid på låg temperatur. Servera köttet i tunna skivor som du skär mot fibrerna.

Gulaschsoppa kan göras på alla grytkött från nöt, så länge som det inte är för magert. Observera att paprikapulver är en färskvara som ska vara nymalet, ungefär som kaffe.

På märgpipa kan du koka en smakrik fond. Eller bjuda på en riktig chili.

Klassikern

Det som vi kallar ”Bolognese” heter i hemstaden Bologna ”Ragu”. En äkta ragu från Bologna lagas med fördel på bog med benet kvar. Den speciella smaken lockas fram med pancetta och tärnad selleri. Servera med färsk pasta.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Nöt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp