Nöt - Bringa
Var på djuret

BRINGA

Bringan, på engelska ”brisket”, består av flera lager med muskler och fett med olika koktid. Det du hittar i butiken är ofta den köttigaste biten.

Tänk på

I svenska butiker är det vanligare med rimmad bringa än med färsk, serverad med t.ex. rotmos och pepparrot.

När du köper färsk bringa: Be att få hjälp att putsa köttet – men inte för noggrant. Det mesta av den goda smaken sitter i fettet och i bindvävnaden.

Hur lagar man oxbringa?

Köttet från bringan på ett nötdjur har grova, korta fibrer, mycket fett och bindväv. Det får en lite kraftigare konsistens än högrev och bog och måste koka i minst 3 timmar.

Traditionell svensk kryddning är försiktig med hela pepparkorn, lagerblad och lök, men bringa tar lika gärna till sig smaker av vin, soja, ingefära, osv. Det kokta köttet och det fina spadet fungerar bra med pikanta smaker såsom senap, kapris och inlagda grönsaker.

En amerikansk variant är att gnida in en hel bringa med stora mängder kryddblandning, så kallad rub, och att sedan röka den på galler. För att köttet ska bli mört och saftigt är det viktigt att tillagningen sker varsamt under lång tid. BBQ-proffs menar att kryddpackningen bildar ett skal som kapslar in safter och smaker (i USA kallar man det mörka skalet på det färdiga köttet för "bark"). Köttet ska tillagas i 90-95 grader i ca 12 timmar.

Klassikern

Rimmad oxbringa med pepparrot. Eller "traktörpanna" – pyttipanna på rimmad oxbringa.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Nöt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp