|
Hur lagar man flankstek?Köttet i flankstek är kraftigt och kan vinna på att ligga i en syrlig marinad (utan olja) i minst 30 minuter före tillagning.
Steken är tunn och mycket enkel att grilla eller steka. Den drar ihop sig under tillagning. Se till att ha hög värme och vänd efter kort tid. Låt köttet vila några minuter så att temperatur och vätskor får tid att jämna ut sig. Innertemperaturen får inte gå längre än medium rare, ca 54 grader. Annars blir köttet torrt och mycket segt. Viktigt: Skär det färdiga köttet tvärs över fibrerna (du ser tydligt hur de är riktade utåt i en solfjäderform) och servera i tunna, vackra skivor. Mald flankstek blir en utmärkt råbiff med djup och fin köttsmak. Fråga din handlare om råd. |
Bra att veta
Flankstek styckas från djurets bakre magmuskel. Tillagad och serverad på rätt sätt (i tunna skivor som skärs mot fibrerna) blir flankstek minst lika god som betydligt dyrare stycken.
Klassiker på flankstekFajitas: Tortillas med tunna skivor med marinerad, grillad flankstek, salsa roja, färska grönsaker, guacamole, gräddfil, osv.
|