FLANKSTEK

En bit av djurets bakre magmuskel och en del av det stycke som går under namnet ”kållapp”. Den här magra, smakrika och goda styckdetaljen har på kort tid blivit populär och vanligt förekommande i svenska butiker. Den platta formen gör den perfekt för grillen.

Tänk på

Tillagad och serverad på rätt sätt (i tunna skivor som skärs mot fibrerna) blir flankstek minst lika god som betydligt dyrare stycken.

Hur lagar man flankstek?

Köttet i flankstek är kraftigt och kan vinna på att ligga i en syrlig marinad (utan olja) i minst 30 minuter före tillagning.

Steken är tunn och mycket enkel att grilla eller steka. Den drar ihop sig under tillagning. Se till att ha hög värme och vänd efter kort tid. Låt köttet vila några minuter så att temperatur och vätskor får tid att jämna ut sig.

Innertemperaturen får inte gå längre än medium rare, ca 54 grader. Annars blir köttet torrt och mycket segt.

Viktigt: Skär det färdiga köttet tvärs över fibrerna (du ser tydligt hur de är riktade utåt i en solfjäderform) och servera i tunna, vackra skivor.

Mald flankstek blir en utmärkt råbiff med djup och fin köttsmak. Fråga din handlare om råd.

Klassikern

Fajitas: Tortillas med tunna skivor med marinerad, grillad flankstek, salsa roja, färska grönsaker, guacamole, gräddfil, osv.

Beställ
Dela sida med andra
Köp