Rätt innertemperatur hästkött
Stekgraderna nedan gäller ädlare, möra styckdetaljer, precis som för nötkött:
|
|
Hur lagar man hästkött? Tillgången på häst är ojämn – men också noga kontrollerad. Eftersom djuren inte slaktas på beställning så kan köttet från olika hästar skilja mycket. Det hänger på ålder, ras, foder och på under vilka omständigheter och under vilken fas i livet som djuret har slaktats.
Billigare styckdetaljer passar fint till långkok (gärna kryddstarka sådana, se nedan), men det som oftast finns att köpa i Sverige är filén, biffen och entrecoten (se respektive styckdetalj under nöt). Resten blir ”hamburgerkött” och hästfärs, till exempel till korv. Olika styckdetaljer av häst har olika karaktär, precis som på ett nötdjur. Du kan i princip utgå från samma indelning i hårt arbetande muskler som är rika på bindväv och kräver lång koktid ("framdelskött") och magrare, mörare detaljer som endast ska tillagas hastigt på hög värme.
Trots de stora likheterna med nöt så har köttet en alldeles egen karaktär. Det är fettsnålt och något sötare i smaken och kan påminna om vilt. Svamp och andra ingredienser från skogen fungerar bra till. Köttets naturliga sötma kan gärna pareras med till exempel bacon. Sötman gör att det tål en hel del kryddning, inte minst svartpeppar och asiatiska kryddmixer. Stek det magra köttet som om det vore älgkött. Se till att få en fin och smakrik yta genom att steka i olja på hög värme. Därefter kan du sänka värmen och ösa med smör. Feta tillbehör och saftiga grillviner passar bra till. |
Bra att veta om hästköttDet florerar många fördomar och tabuer kring det här köttet, men det har fin textur och god smak. Hästar – inte minst i Sverige – lever dessutom ett långt och bra liv. Därför menar många att hästkött är en hållbar och naturlig råvara.
Hästar styckas som nötdjur, men köttet innehåller mindre fett. Det påminner om nöt och är mört, magert och smakrikt. I exempelvis Frankrike, Belgien, Italien, Spanien och Japan är det ett eftertraktat köttslag. I många av dessa länder finns restauranger som har hästkött som specialitet. Hästkött - klassikerTournedos på hästfilé. Salta och peppra ordentligt och linda in de jämnt skurna "puckarna" av hästfilé med bacon innan du steker dem hårt. Servera med klassiska tillbehör såsom vitlökssmör, bearnaise, rödvinssås, potatisgratäng, pommes frites, ugnsstekt potatis, osv...
|