NÖTFÄRS

Riktig köttfärs består av mycket fint hackat kött, inte av en jämn smet. För lite smak beror antagligen på för låg fetthalt – fettmängden i svensk köttfärs får vara högst 15 procent.

Tänk på

Högrev, bringa och bog är bra val om du ska mala själv. Beräkna 100 till 125 gram per person till biffar och 75 till 100 gram till köttfärssås.

Hur lagar man nötfärs?

Att ha blandat kött i färsen – både från olika delar och från olika djur – ger en större och djupare smak. Italienarna använder gärna sardeller som smakhöjare i köttbullar och frikadeller. Fläskfärs och/eller grädde gör nötfärsen saftigare.

Hamburgare och andra biffar ska vara luftiga med fin struktur, bearbeta inte köttfärsen så länge att den blir smetig – då blir den kompakt och trist vid tillagning.

5 proffsiga hamburgertips

Köttfärs som ska ätas rå mals av finare styckdelar. Råbiff görs traditionellt på innanlår, men även flankstek/kållap är ett smakligt val. Köttet till råbiff ska vara kallt vid malning, men inte på tallriken eftersom kallt fett är hårt och smaklöst. Råbiff ska ätas ljummen, så att råvarans fina smak kommer fram.

Klassikern

Köttfärssås, köttbullar, pannbiffar, hamburgare, lasagne, frikadeller, järpar, köttfärslimpa, moussaka (med lika delar lammfärs), piroger, pastaknyten, med mera.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Nöt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp