5 hamburgertips från proffsen

Konsten att få till den ultimata hamburgaren har blivit något av en prestigefråga bland många köttkockar av rang. På Professional Secrets väljer vi att inte ge oss in i den fajten, men vi har däremot hört oss för och fått ihop en lista på 5 saker som ganska enkelt lyfter ditt resultat med den här klassikern (och då menar vi själva köttet som utgör navet i det hela):

Uppgradera råvaran

Du kan förstås göra en hygglig hamburgare på den plastinpackade köttfärsen i matbutiken, men om du siktar på en lite större smakupplevelse är råvaran det första du måste satsa på: Mal gärna ner kött från en hängmörad, fettrik styckdetalj, till exempel högrev. En högrevsburgare kommer inte att göra dig besviken, men du kan även blanda färs från flera, smakrika styckdetaljer. Fråga gärna din slaktare om råd.

Fega inte med kryddorna

Att bara pudra med lite salt på den platta köttfärsbiffens utsida duger inte. Lägg köttfärsen i en skål och ”bryt upp den” så att du kommer åt med salt på alla håll och kanter. Du ska ha minst en tesked salt till ett kilo köttfärs. Passionerade hamburgerkockar använder sig dessutom av umamispäckade smaksättare – i små mängder – som sardeller, oyster sauce, med mera.

Överarbeta inte färsen

Ju mer du hanterar den (allra helst) nymalda köttfärsen, desto tätare och gummiaktigare blir resultatet efter stekning/grillning. När du har kryddat köttet ska du bara dela upp det i portionsstora bitar och därefter raskt forma platta biffar med dina bara händer. Sluta knåda så fort du fått en luftig biff som håller ihop.

Grilla gärna

Det smakar mer och det smakar bättre.

Pressa inte

Vänd bara dina burgare en gång. Låt dem ligga i fred så att de får snygga, välsmakande grillränder som lossnar lätt från gallret. Pressa inte med stekspaden – då tvingar du ut vätska som orsakar problem på grillkolen i stället för att ge dig en större smaksensation i munnen.

grillade hamburgare PS
Beställ
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp