Nöt - Oxfilé - innerfilé
Var på djuret

OXFILÉ – INNERFILÉ

Oxfilén sitter på insidan av djurets svank. Den är mör och smakrik och kan ätas stekt, gravad eller som råbiff. Hinnan och strängen på ena långsidan ska putsas bort före tillagning.

Tänk på

Oxfilén sitter på insidan av skelettet och arbetar mindre än andra muskler. Det är därför den alltid är mör. En del köttkockar menar att den är mer mör än smakrik och föredrar därför mindre ädla styckdetaljer.

Hur lagar man oxfilé?

Oxfilén är mager och behöver hjälp av salt och fett för att komma till sin rätt. Därför är det en bra idé att linda in med bacon, späcka med ädelost, toppa med stekt anklever, servera med kraftiga såser, osv.

Om köttet tillagas för länge så blir det torrt och tråkigt. Stek hastigt och eftervärm i ugn till högst 54°. Genomstekt oxfilé gör ingen glad.

Rätt innertemperatur oxfilé/innerfilé

  • Bleu: upp till 45°C
  • Rare: 45-50°C
  • Medium-rare: 50-54°C
  • Medium: 54-58°C
  • Medium-well: 58-65°C
  • Well done: 65-72°C

Klassikern

Beef Wellington, smördegsinbakad oxfilé – inget för nybörjaren. Utrymmet mellan filén och smördegen ska enligt konstens alla regler fyllas med en massa av svamp, vitlök och paté.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Nöt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp