Oxfilé – Innerfilé
Rätt innertemperatur Oxfilé - Innerfilé
|
|
Hur lagar man oxfilé - innerfilé?Oxfilén är mör och smakrik och kan ätas stekt, gravad eller som råbiff. Hinnan och strängen på ena långsidan ska putsas bort före tillagning.
Oxfilén är mager och behöver hjälp av salt och fett för att komma till sin rätt. Därför är det en bra idé att linda in med bacon, späcka med ädelost, toppa med stekt anklever, servera med kraftiga såser, osv. Om köttet tillagas för länge så blir det torrt och tråkigt. Stek hastigt och eftervärm i ugn till högst 54°. Genomstekt oxfilé gör ingen glad. Bra att veta
Oxfilén sitter på insidan av djurets svank och arbetar mindre än andra muskler. Det är därför den alltid är mör. En del köttkockar menar att den är mer mör än smakrik och föredrar därför mindre ädla styckdetaljer.
Klassiker på Oxfilé - InnerfiléBeef Wellington, smördegsinbakad oxfilé – inget för nybörjaren. Utrymmet mellan filén och smördegen ska enligt konstens alla regler fyllas med en massa av svamp, vitlök och paté.
Hur lagar du oxfilé? Dela med dig av dina bästa tips! |