Var på djuret

Talg

Talg tillverkas av fettet från nötdjur. Fettet smälts ner så att det kan användas för stekning, fritering och smaksättning.

Tänk på

Talg har alltid använts till matlagning men har förlorat i popularitet när industriella och/eller "nyttigare" fetter har tagit över.

Talg förekommer i patéer, pajer och andra bakverk.

Ny forskning håller på att omvärdera uppfattningen att animaliskt fett som innehåller stora mängder mättat fett skulle innebära en hälsorisk.

Hur lagar man talg?

Det gör man inte, talg används som stekfett och/eller smaksätare.

Fettet tål hög värme och återgår till fast form efter uppvärmning.

Fettet ger fin, djup smak åt det du lagar. Prova att använda det i såser.

Tips: Stek grönsaker i talg för att få en förhöjd smakupplevelse.

Talg innehåller stora mängder mättat fett och har fast konsistens och lång hållbarhet. Om fettet är rent och av fin kvalitet kan du förvara det under lock i kylskåp i upp till ett år.

Klassikern

Enligt kännare ska "äkta" pommes frites friteras i talg. Det är det som ger den perfekta krispigheten och den rika och fylliga smaken. (Att McDonalds smaksätter sina pommes frites beror bland annat på att de 1990 slutade fritera dem i naturligt smakrik talg.)

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Nöt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp