Nöt - Top blade
Var på djuret

Top blade

Den här amerikanska styckdetaljen är något av en nykomling i svenska köttdiskar. Den sitter på djurets skulderblad och det korrekta svenska namnet är Fjäderbladsbog.

Ibland kallas Top blade/fjäderbladsbog för luffarstek eller luffarbiff. Samma namn används för Flat iron steak som styckas ur samma muskel, men på längden så att den längsgående senan i mitten kan putsas bort.

Tänk på

Trots att Fjäderbladsbogen sitter på djurets framdel så anses den vara en av de möraste detaljerna på hela djuret. Köttet har en högre fetthalt och en kraftigare struktur en rikare smak än till exempel oxfilé. I Sverige blir den här detaljen ofta färs, men på andra håll är den lika uppskattad som filé. Top Blade kan tillagas hel eller skivad.

Beroende på hur köttet är styckat så kan detaljen innehålla en kraftig sena. Om så är fallet så avlägsnas den på tallriken, efter tillagning.

Hur lagar man Top Blade?

Ta fram köttet i god tid i förväg och låt ligga i rumstemperatur. Klappa in salt och peppar.

Låt fettkappan sitta kvar under tillagningen. Grilla tills innertempen är ca 54°C. Låt vila under folie.

Skär gärna i vackra skivor före servering, mot fibrerna. Skär bort eller ät runt eventuella senor.

Fjäderbladsbog kan även bräseras hel.

Klassikern

Ordentligt svedd i grillpannan och serverad i skivor så att det smakrika köttet upplevs som mört.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Nöt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp