Nöt - Ytterlår
Var på djuret

YTTERLÅR

En lång och mager lårmuskel som är grövre och hårdare än andra stekar. Ytterlåret behöver tid vid tillagning och passar till grytor, till exempel sjömansbiff. Köttet ska skäras tvärs över muskelfibrerna.

Tänk på

I butiken heter det här stycket ofta oxstek, nötstek, stroganoff, sjömansbiff, grytbitar eller, i strimlad form, wok-kött.

Hur lagar man ytterlår?

Ytterlår passar i sautéer med starka, tydliga smaksättare. Stycket har form som en solfjäder och om tillagningstiden är kort ska du skära det noggrant i strimlor tvärsöver fibrerna.

Köttet är magert och blir en större upplevelse med tillfört fett och lena (i konsistensen, inte smakerna) såser.

Klassikern

Sjömansbiff. Det ska vara en riktig kalvfond och köttet ska koka i öl. (Det sägs att det var på sjön, när vattenransonerna var slut och bara öl fanns till hands, som den här rätten uppfanns.)

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev
Dela sida med andra

Beställ

Mer från Nöt

Tack för din anmälan!

Snart kommer du få vårt nyhetsbrev med tips och inspiration direkt från proffsköket. Håll även utkik efter din rabattkod på 25% som kommer i ett separat mejl och som gäller ditt första köp i vår webbutik. Välkommen!

Stäng
Köp